Hjemmesider narrer dig til ulovlige køb
Fødevarstyrelsen råder til at man tjekker både hjemmeside og produkt, inden man klikker 'køb'. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free
Ulovlige kosttilskud sælges i stigende grad via hjemmesider, der giver sig ud for at være danske.

Med få klik kan slankemidler, potenspiller eller præstationsfremmende midler uden besvær bestilles hjem over internettet.

Midlerne er ofte kategoriseret som kosttilskud, hvorfor de ikke skal købes på recept, og ud fra hjemmesiden at dømme ser alt umiddelbart ud til at være i sin skønneste orden.

Men det er langt fra altid tilfældet. Sådan lyder det fra både Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Begge steder støder man jævnligt på hjemmesider, der narrer forbrugerne.

- Online er man ikke altid sikker på, om det er en dansk forhandler, som er godkendt, eller om det er en forhandler, som lader til at være dansk, fordi der er dansk sprog, og siden henvender sig til et dansk marked. Men i virkeligheden kan den være etableret i et andet land, måske endda uden for EU, forklarer Sameer Kohli, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Hos Fødevarestyrelsens Kosttilskudsgruppe, der har til opgave at kontrollere salget og markedsføringen af kosttilskud herhjemme er oplevelsen den samme.

- Det er et voksende problem, at hjemmesider giver sig ud for at være danske. De kan have et dansk domænenavn, alting står på dansk, og der er et dansk telefonnummer. Men undersøger man bare lidt, finder man hurtigt ud af, at de er registreret i et andet land end Danmark, siger Jan Petersen fra Fødevarerejseholdet under Kosttilskudsgruppen til Newspaq.

- Vi får en del henvendelser fra folk, der har købt produkter på hjemmesider, der ser ud til at være fra danske virksomheder, og efterfølgende vil have os til at gøre noget ved den pågældende virksomhed, fordi de føler sig snydt, siger han.

Jan Petersen forklarer, at Fødevarestyrelsen ikke har mulighed for at kontrollere udenlandske virksomheders hjemmesider, men at de informerer de udenlandske myndigheder, hvis de vurderer, at hjemmesiden markedsfører farlige produkter.

Seks gange i 2014 har Fødevarestyrelsen advaret mod konkrete hjemmesider og konkrete kosttilskud. Og advarslerne bør i den grad tages alvorligt, forklarer Jan Petersen.

- Vi har flere gange advaret mod produkter, der indeholder amfetamin-lignende stoffer, hvilket kan give forhøjet blodtryk og føre til hjerneblødning. Og så har vi set eksempler på, at produkter med amfetamin-lignende stoffer også kan indeholde planteingrediensen Acadia rigidula, som kan give skader på reproduktions- og bevægelsessystemet, siger han.

Derfor råder han forbrugerne til at undersøge hjemmesiderne og produkterne, inden der bliver trykket 'køb'. På hjemmesiden dk-hostmaster.dk kan man tjekke, hvor en hjemmeside er registreret, og er man i tvivl, om et produkt er registreret i Danmark, kan man besøge Fødevarestyrelsens portal altomkost.dk. Kan man ikke finde produktet her, er det ikke registreret herhjemme, og så er det sandsynligvis ikke en dansk virksomhed, der står bag, forklarer Jan Petersen.

Newspaq