Historisk kro skal rives ned: 6.000 borgere siger fra i protest
Kalø Slotsruin er resterne af et kongeligt slot. Det er beliggende i Kalø Vig ved Djurslands sydkyst. Slotsruinen har cirka 150.000 besøgende om året. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Byrådet og Nationalpark Mols Bjerge vægter turister højere end de lokale borgere, mener Linda Mikkelsen, som står bag indsamlingen af underskrifter.

Først stod slotskroen i vejen for et besøgscenter ved Kalø Slotsruin på Djursland. Slotskroen skal rives ned for at gøre plads.

Nu prøver 6.000 borgere med deres underskrifter at stå i vejen for nedrivningen af slotskroen. Det skriver Aarhus Stiftstidende.

- En nedrivning af slotskroen i forbindelse med etableringen af det ny velkomstcenter vil vise, at byrådet og nationalparken vægter turister højere end de lokale borgere og faste gæster ved Kalø Slotskro og slotsruinen. Det er for os at se helt galt, siger Linda Mikkelsen til avisen.

Hun har stået bag indsamlingen af underskrifterne, som hun mener er et bevis på, at politikerne i Syddjurs Kommune bør tage den folkelige modstand meget alvorligt.

- Det gør et dybt indtryk, at der er indsamlet 6.000 underskrifter mod nedrivningen af krobygningen. Men vi er samtidig forbløffede. Blandt lokale organisationer, ved forskellige arrangementer og i hverdagen møder vi slet ikke utilfredshed med projektet. Tværtimod. Vores første tanke er, at der må være et kæmpemæssigt behov for via dialog at forklare og blive klogere på hinandens holdninger, siger formand Jørgen Blach og sekretariatsleder Mika Leth Pedersen fra Nationalpark Mols Bjerge til avisen.

Besluttet i 2013

Planen om et velkomstcenter blev i efteråret 2013 besluttet af Nationalpark Mols Bjerge. I 2016 blev der udvalgt et konkret projekt, som inkluderer en nedrivning af slotskroen, og for knap et år siden blev de første skridt til en lokalplan sat i værk.

Det er Naturstyrelsen, som ejer kroen, og Nationalpark Mols Bjerge mangler ifølge Aarhus Stiftstidende at rejse 40 millioner kroner til byggeriet.

Underskrifterne blev fredag afleveret til Syddjurs Kommune.

Det er denne sorte bygning ved p-pladsen ved Kalø Slotsruin, som skal rives ned. Foto: Google Street View

Besøgscentret skal placeres i tilknytning til Hack Kampmanns Strandhus ved Kalø Slotsruin. Foto: Arkitema Architects

Arkitema Architects har også tegnet Besøgscenter Hammershus samt Jagtens Hus, der ligger blot 500 meter fra Kalø Slotsruin. Foto: Arkitema Architects

Slotsruinen har cirka 150.000 besøgende om året. Foto: Arkitema Architects