Historisk dag for landets domstole

Justitsministeren Lene Espersen fejrede onsdag den officielle indvielse af den største domstolsreform i 100 år.

I et inferno af alt godt fra Sørens Pølser, et tre-mand stort husorkester og fadøl i retten i Glostrup fejrer landets justitsminister Lene Espersen (K) onsdag middag det officielle rejsegilde for den største domstolsreform i knap 100 år.

Danmark gik med rådhusklokkernes kimen nytårsaften fra 82 retskredse til nu kun at bestå af 24 nye store retskredse.

Formålet er at sikre kortere sagsbehandlingstider, højere kvalitet og en mere ensartet service, påpeger ministeren.

I fremtiden vil de fleste retssager starte ved de nu større byretter, så landsretterne og Højesteret kan koncentrere sig om de mere principielle retssager:

»På den måde kommer reformen tættere på borgerne og samtidig får vi brugt ressourcerne bedst muligt. Vi får et bedre, billigere og mere effektivt retsvæsen,« siger Lene Espersen.

Retten i Glostrup bliver landets største, hvad angår befolkningsgrundlag og med flest retssale, 17 i alt. Samtidig bliver det landets yngste dommerkorps:

»44 år er gennemsnitsalderen for de 14 dommere og dermed landets yngste. Det er nok derfor, at nogle kalder den ungdomsdomstolen i Glostrup. Men hvis det er med domstole som i politik, så kommer man langt med et hold af unge kvinder,« siger hun til salens begejstring.

En af de nye unge dommer er den blot 41-årige Katja Høegh, der har været advokat i 13 år, inden hun nu sætter sig for bordenden i Glotrup.

Hun mener, at det er et kvalitetsløft for de danske domstole, at de fleste sager nu stater i byretten:

»På den måde sparer vi kræfterne ved de højere instanser til de tunge sager.«

Men Katja Høegh må vente til 1. juli, før hun sammen med sine 13 andre dommerkolleger og resten af retten kan flytte ind i den gamle amtsgård. Håndværkerne skal lige gøre arbejdet færdigt.

I mange andre af Danmarks nye retsbygninger er der i disse dage stadig flytterod og papkasser – en ny gennemsnitlig dansk byret får i alt 75 medarbejdere. Rudkøbing var før reformen landets mindste og beskæftigede blot ni medarbejdere.

Domstolsstyrelsens direktør, Adam Wolf, kalder reformen for »historisk« og håber på, at Danmark i 2010 har et domstolsvæsen, der er blandt de bedste i Europa.

»Det er en stor dag i dag for retten i Glostrup og for de danske domstole,« siger han, inden han fortærede to ristede med brød til tonerne af husorkestret.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.