Her går grænsen for hvad du selv må lave på vvs-området
Tøjvask tøj vask vaskemaskine Colourbox/Free
Nogle vvs-ting må man selv rode med, mens det andre gange er lovpligtigt at få en fagmand ind over.

En spruttende vandhane, en umulig bruser eller en opvaskemaskine, der er stået fuldstændig af.

Når der skal rodes med vvs, kan man enten finde nummeret på en fagmand eller finde værktøjskassen frem.

Det er dog vigtigt at være bevidst om, hvad man selv må gøre. For når man piller ved drikkevandsforsyningen, kan det gå galt, og derfor er der i lovgivningen et klart skel mellem, hvad man må og ikke må.

- Alle må udskifte vandhanen, wc'et, håndvasken, opvaskemaskinen og vaskemaskinen, siger teknisk konsulent hos installatørernes organisation Tekniq Birger Christiansen.

- Det må man gøre, uanset om man tager penge for det eller ej. Det gælder også tømreren, mureren, hr. Jensen eller viceværten, siger han.

Men Birger Christiansen pointerer, at det væsentligste ord er "udskifte". Der skal altså have stået noget i forvejen.

- Man må ikke begynde at trække rør uden at have en autorisation. Man må ikke montere spulehanen, som man skal koble opvaskemaskinen på. Men man må gerne koble opvaskemaskinen til spulehanen, forklarer han.

Ifølge Bolius må man som uautoriseret ikke lave nye vvs-installationer, tilslutte gulvafløb, udbygge et brugsvandsanlæg eller ændre på et eksisterende.

Bolius' tommelfingerregel er, at man som almindelig forbruger må arbejde fra afspærringsventil til den hane, hvor rør fra wc eller vandhane er tilsluttet.

Hvis man for eksempel har købt en ny vaskemaskine, som bare skal tilsluttes der, hvor den gamle stod, så må man gerne selv slutte vandet til.

Men har der ikke tidligere stået en vaskemaskine, så må man ikke begynde at installere den.

- Det, der er i rørene, er jo en sundhedsmæssig vare, vi kalder drikkevand. Og hvis man gør det forkert, risikerer man at ødelægge drikkevandsinstallationen i hele ejendommen. Og i parcelhuset risikerer man selv at blive syg, siger Birger Christiansen.

- Der skal være sikret, så man ikke ødelægger noget andet i installationen, når man kobler det på, man gerne vil, siger han.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/