Her er tricket: Sådan får du mere ud af styrketræningen

Få meget mere ud af en helt almindelig styrkeøvelse med træningsekspertens to gode råd.
Mange bruger styrketræning til både at tabe sig og blive stærkere og sundere. Se her, hvordan du får mest ud af din træning.
Mange bruger styrketræning til både at tabe sig og blive stærkere og sundere. Se her, hvordan du får mest ud af din træning. Foto: Scanpix / modelfoto

Det er en klassiker, at fitnesscentre landet over i januar bugner med træningsivrige mennesker, der forsøger at nå det klassiske nytårsfortsæt om enten at tabe de overflødige kilo eller at komme i form.

Denne træning giver en perfekt numse: Læs mere på Femina.dk

Og når man går i gang med sin muskeltræning, hvad enten det handler om almindelig styrketræning, pilates, yoga eller hold som eksempelvis pump eller MBL, hvor det netop er muskeltræningen, der er i centrum, så vil alle gerne have mest ud af den tid, man bruger på at styrke kroppens mange muskler.

Og det er faktisk med få effektive kneb muligt at optimere sin styrketræning, lyder det fra træningsekspert Birgitte Nymann, der har udgivet både bøger og dvd’er med forslag til træningsprogrammer.

- Hvis man suger maven ind, og man har en fornemmelse af, at man suger den ind til rygraden og samtidig spænder op i bækkenbundet, så kommanderer man den inderste muskulatur til at spænde, og det betyder, at man får en mere optimal træning, siger hun og forklarer, at denne grundspænding skal holdes igennem hele øvelsen.

Fire vaner der ødelægger din forbrænding: Læs mere på Femina.dk

De indre muskler er slappe og skal styrkes

Vi har nemlig ikke kun den ydre muskulatur, der er den del af vores samlede muskulatur, der sørger for, at man eksempelvis får en markeret mave eller markerede arme. Vi har også en indre muskulatur, der er den, der stabiliserer skellettet og som holder led og knogler på plads. Problemet hos mange er, at den indre muskulatur ikke er stærk nok, og derfor skal man være meget opmærksom på at have denne grundspænding, når man muskeltræner, da man på den måde også træner de indre muskler.

- I den helt optimale verden vil de indre muskler selv stramme op, når vi skulle styrketræne, men vores livsstil gør, at vores indre muskulatur ikke er stærk nok. Kroppen glemmer det simpelthen, så det er ikke sikkert, at de indre muskler spænder op, og derfor er det vigtigt, at vi er opmærksomme på denne grundspænding. For når kroppen glemmer, kan man med bevidstheden tvinge den indre muskulatur til at spænde, forklarer Birgitte Nymann.

Grundspændingen er kun til muskeltræning

Hun understreger dog, at man ikke skal have denne meget kontrollerede grundspænding, når man eksempelvis danser, løber eller går til zumba.

- Her skal man lade kroppen gøre det, den helt naturligt gør. Den meget kontrollerede grundspænding, der er essentiel ved muskeltræning, vil nemlig hæmme kroppens bevægelser, når vi løber, går, danser eller dyrker zumba, siger hun.

Er dit mål med træningen at få en flad mave, så kan du på Femina.dk få ti gode råd til at nå dit mål

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.