Her er nytårsforsætterne du ikke skal lave
Det kan godt være, du drømmer om at komme i bedre form og tabe dig i 2015. Men det er en dårlig idé at bestemme dig for at træne to timer hver dag eller tabe dig ti kilo i det nye år. Colourbox
Det klassiske nytårsforsæt er, at vi ønsker at tabe os. Det er der heller ikke noget i vejen for, men det er ikke lige gyldigt, hvordan du formulerer dit forsæt. Her er dem, du bør gå i en stor bue udenom.

Lisbeth Madsen, FEMINA, Aller Media.

Lige så gode vi er til at lave nytårsforsætter, lige så ofte må vi sande, at de ikke kommer til at holde. Men hvis du virkelig gerne vil tabe dig, så er det ret afgørende, hvordan du planlægger at føre det ud i livet, hvis det skal blive en succes. Det forklarer Toby Amidor, der er klinisk diætist, til Huffingtonpost.com.

Her kommer han med fem nytårsforsætter, som du ikke skal lave – og hvad du så skal planlægge i stedet for.

1) Jeg vil tabe mig ti kilo i det nye år

Det lyder måske ikke som et fuldstændigt uoverkommeligt mål at lave et forsæt omkring, at du vil tabe dig ti kilo. Men du vil med stor sandsynlighed opgive undervejs, forklarer diætisten. Problemet er, at det faktisk tager mange måneder at tabe ti kilo, hvorfor vi mister modet undervejs, med mindre du går på en sultekur, og det er på ingen måder at anbefale.

Løsning: Beslut i stedet, at du med små ændringer vil tabe dig, et halvt til et helt kilo ad gangen. Lav realistiske mål, som fx at vælge fedtfattige mælkeprodukter og at dyrke en smule mere motion hver uge. Du vil ikke se vægtnålen flyve i bund, men måske vil det faktisk lykkes dig i løbet af 2014 at tabe dig de ti kilo, du ønsker.

Sådan holder du dit nytårsforsæt. Læs hvordan på Femina.dk.

2) Jeg vil gå på LCHF/5:2/paleo-diæten

At gå på en form for kur vil Toby Amidor klart fraråde, hvis det udelukkende handler om, at du vil tabe dig. For det første betyder det ofte, at du skal udelukke visse fødevaregrupper, og det kan hurtigt vise sig både for besværligt og ikke-tilfredsstillende for dig.

Løsning: Beslut i stedet, at du vil spise mere velafbalanceret, så du i alle måltider har en fornuftig balance mellem proteiner, kulhydrater og fedt. Det vil måske betyde en omlægning af dine kostvaner, men det vigtige er, at du ikke gør det besværligt for dig selv og ikke udelukker en masse madvarer, du hurtigt kommer til at savne.

Dit ansigt afslører din livsstil. Læs mere på Femina.dk

3) Jeg vil droppe al fastfood

Det er aldrig sikkert at vælge den drastiske løsning, som det er helt at forbyde sig selv at spise visse madvarer. Sandsynligheden for, at du kommer til at lide et afsavn, der får dig til at falde i med et brag, er overvejende.

Løsning: Beslut dig for, at du vil skære lidt ned på fastfood i stedet, og se, om det kan hænge sammen for dig.

4) Jeg vil dyrke mere motion

Det er meget ukonkret at love dig selv, at du vil dyrke mere motion. Hvis ikke målet er mere klart, så er der mindre sandsynlighed for, at det vil lykkes for dig ud over måske de første par uger i januar.

Løsning: Hvis du slet ikke dyrker motion fast, så sig til dig selv, at du fast vil træne en gang om ugen. Det er rimelig overkommeligt, og vælg gerne et hold, så du har et fast mødetidspunkt, og noget du er mere forpligtet til end blot almindelig træning eller en løbetur alene.

Se træningsmetoden, der giver en fast numse, på femina.dk

5) Jeg vil træne to timer om dagen

Med mindre du er i rigtig god form og i forvejen træner hårdt dagligt, så er det en rigtig dårlig beslutning pludseligt at ville overtræne. Du risikerer skader og vil med stor sandsynlighed meget hurtigt opgive dit forehavende helt.

Løsning: Hvis du slet ikke træner nu, så er en til tre gange om ugen rigelig med træning for dig i hvert fald i starten. Hvis du gerne vil have det maksimale ud af din træning, så prøv med intervaltræning. På den måde kan du også nøjes med en halv time, da det er rigtigt effektivt.