Her er fordelene og ulemperne ved stenalderkost
Mange forbinder stenalderkost med masser af kød og æg, og det er da også en vigtig del af diæten, der dog også anbefaler masser af grove grøntsager, olie og fisk. Colourbox
Der er rigtig mange måder at tabe sig på, og at spise stenalderkost er en af dem, læs med her og se om det er noget for dig.

Januar er om nogen slankekurenes måned, og der findes heldigvis mange måder at tabe sig på, og hver metode har sin gruppe af tilhængere, som har opnået bemærkelsesværdige resultater. Den efterhånden berømmede stenalderkost er en af kurene. Læs om den her.

Find slankekuren der passer til dit vægttab. Læs mere på q.dk

Stenalderkost

Stenalderkost eller ’Paleo’ er især blevet kendt efter at kokken Thomas Rode har talt og skrevet om, hvordan han har tabt sig og er kommet i sit livs topform ved at spise som vores forfædre. Princippet i kuren er at fjerne sukker, kornprodukter og stivelse fra kosten og i stedet spise sig mæt i kød, fisk, nødder, bær og grøntsager. De fleste mælkeprodukter er udelukket.

Skal du på suppekur? Læs mere om den effektive kur på q.dk

Hvordan virker stenalderkost som kur?

Proteiner i form af kød, fisk og æg fylder rigtig meget på menuen i stenalderkosten – faktisk helt op til 65 procent af det daglige kalorieindtag. Samtidig er kulhydraterne reduceret kraftigt, fordi kornprodukter, sukker og stivelse er udelukket. Når kroppen forbrænder protein, ’koster’ det flere kalorier, end når den forbrænder kulhydrater, og derfor slanker stenalderkost. Samtidig mætter proteiner bedre og længere end kulhydrater.

Hvad skal man spise?

En typisk dag på Stenalderkost kan se sådan ud:

Morgenmad: Omelet med dampede asparges.

Frokost: En stor bøf med hjemmelavet pesto, fyldig salat og olieeddikedressing.

Aften: Grillet laks med løg, urter og citronsaft.

Fordele og ulemper ved stenalderkost?

Stenalderkost kan være svær at passe ind i en almindelig hverdag, hvis du har børn, eller hvis resten af familien og omgangskredsen spiser almindelig dansk mad med kartofler og rugbrød. Overgangsfasen, hvor du dropper sukker, kornprodukter og stivelse, kan også være en sej omgang at komme igennem – her kan du føle dig træt og mat (men det er som regel overstået på 14 dage). Til gengæld giver kosten dig en slank og atletisk krop, et superstabilt blodsukker og et markant forøget energiniveau.

Er stenalderkosten dyr at følge?

Ja. Stenalderkosten kræver et rummeligt husholdningsbudget, for der bliver ikke sparet på kød og fisk – og begge dele skal i øvrigt helst være økologisk pga. det ekstra høje indhold af sunde fedtsyrer. Men har du en god kantineordning med salatbar og forskellige kød- og fiskeretter, hjælper det gevaldigt, og ellers kan du vælge at droppe økologien og købe konventionelt kød og fisk. Desuden sparer du alle udgifter til ost, brød, chips, slik og kage, når du spiser stenalderkost.

Hvem egner sig til stenalderkost?

Stenalderkost er til dig, der går op i naturlig kost uden tilsætningsstoffer, som er glad for store bøffer og som (måske) dyrker styrketræning (rigtig mange i Cross Fit-miljøet sværger til stenalderkost).

VIBEKE LOU, Q.DK, ALLER MEDIA