Fisk er godt, men fisk kan også være dyrt. I hvert fald hvis du ofte skal fodre hele familien af med sædvanlige klassikere som rødspætter og torsk.
Der findes dog flere alternativer, som faktisk minder om netop disse fisk og samtidig er billigere i prisen.
Det fortæller Niels Aage Johannesen, der i 19 år har været filetskærer ved Fiskehuset i Thisted og generelt har arbejdet med fisk siden 1982.
- Kuller, skrubber og ising er billigere alternativer til torsk og rødspætter. Der er mellem 20 og 30 procent i prisforskel, vurderer han.
Torsk og rødspætter er ofte de fisk, som folk går med, fordi de bliver sat i forbindelse med bestemte årstider. Eksempelvis taler vi om torsk til nytår og rødspætter til nye kartofler, lyder det fra Niels Aage Johannesen.
Vælger du de billigere alternativer, kan du blot stege dem, som du vil stege en rødspætte. Selv om de minder om klassikerne, er der forskel på smagen, erkender filetskæreren, som dog ikke ser det som værende et problem.
- Der er mere smag i en rødspætte end i en ising, og en ising er heller ikke lige så stor. Men man kan få smag frem ved at krydre den, forklarer Niels Aage Johannesen.
Også kok og køkkenchef på restaurant Fasangården, Anika Madsen, står klar med billigere alternativer til de traditionelle klassikere.
Ifølge hende bør du gå med en lange som et alternativ til torsken, mens rødspætten kan erstattes af en slethvar, der er pighvarrens lillebror.
- Torsk generelt er i god pris, når det ikke er nytår. Men er man ude i en lange, er den alligevel 10-20 kroner billigere i kiloet end torsken, forklarer Anika Madsen og tilføjer, at du ikke kun bør gå efter billig fisk, men også sikre dig, at de er fanget med skånsomme metoder.
Hun mener desuden ikke, at du med de billigere alternativer kommer til at skulle give afkald på noget af smagsoplevelsen. Men størrelsen på fisken og fileten kan være anderledes.
- Man kan godt få samme smag ud af alternativerne. De er en fantastisk spise, og jeg synes ikke, det er der, hvor man går på kompromis, forklarer hun.
For at få den mest saftige smag, kan du bage eller stege fiskene på ben. Gør du det, undgår du at fjerne saften fra fisken, medmindre du skambager den.
Pak den ind i palme- eller figenblade, og læg den på grillen.
- Griller man fisken direkte på en rist, skal man være opmærksom på, at den kan sætte sig fast på risten. Det er derfor, man pakker den ind, så det holder på varmen, lyder det fra Anika Madsen.
Herefter kan du servere den med alt godt fra sæsonen.
I juni kan det eksempelvis være agurk, asparges, bladbeder, blomkål, broccoli, gulerødder, kartofler, salat, spidskål, spinat, tomater eller ærter.
/ritzau fokus/
Af Karen Würtz Klærke, Ritzau Fokus