Administration 

Her er 27 facts om brystkræft, du gerne vil kende

Der er fokus på brystkræft denne måned. Og det er en påmindelse om, at det er vigtigt, at du som kvinde husker at undersøge dine egne bryster. (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Når det gælder sunde bryster, er det bedste, du kan gøre, at trække hovedet ud af busken og i stedet jævnligt se ned i bh-skålen.

Af Karen Greve, FEMINA, Aller Media

Oktober kan være hård at komme igennem, når man er udstyret med et sæt ellers nydelige og praktiske bryster. Der er kampagner, indsamlinger, hjerteskærende historier, seje skaldede kvinder og lyserøde sløjfer overalt. Pludselig står vi alle sammen under bruseren og trykker ængsteligt på brysterne for at være sikre på, at der ikke er mistænkelige knuder i anmarch.

Men det kan bedre betale sig at gå mere faktuelt til værks, når du gerne vil være på forkant med den hyppigste kræfttype blandt kvinder. Hvis du er opmærksom på dine bryster og véd, hvad du skal reagere på, er du godt hjulpet. Jo tidligere indsats, jo bedre..

3 gode nyheder at starte på

 1. Der er stort fokus på brystkræft som den hyppigste kræftform blandt kvinder, og det betyder meget forskning på området. Forsøg med ny medicin og mere skånsomme operationer er konstant i gang.
 2. Brystkræft har en god prognose. 96 procent lever efter et år og 85 procent efter fem år. I forhold til tidligere er det en udpræget succeshistorie. I 1947 blev under halvdelen af alle patienter med brystkræft raske.
 3. Ved de rutinemæssige screeninger af kvinder mellem 50 og 69 år får 95-98 procent at vide, at der ikke er fundet tegn på kræft.

Sådan undersøger du dig selv for brystkræft: Få guiden på Femina.dk

4 ting, du skal vide om ­mammografi

 1. Mammografi er en røntgenundersøgelse af dine bryster, hvor du på skift lægger hvert bryst mellem to glasplader. Pladerne presser brystet så fladt som muligt, og det er på ingen måde behageligt. Mammografien er værst, hvis dine bryster er ømme, så undgå så vidt muligt at booke tid lige før eller under din menstruation.
 2. Brystimplantater kan gøre det svært at gennemføre en ordentlig mammografi. Billederne kan være svære at vurdere for lægen, hvis implantaterne ligger, så de skygger for kirtelvævet. Måske en overvejelse, du lige skal have med, hvis du overvejer en brystforstørrende operation!
 3. Kvinder mellem 50 og 60 år bliver hvert andet år tilbudt en mammografi. Selv om du intet kan mærke i brysterne, er det vigtigt at gå til screening, fordi undersøgelsen kan afsløre forandringer i brystet på få millimeter, som du umuligt kan mærke selv.
 4. Du får besked om resultatet inden for 10 hverdage, når to røntgenlæger har tjekket dine billeder. Det er vigtigt at huske, at du godt kan have en godartet knude i brystet. Hvis dine billeder viser en knude, skal du til en mere omfattende mammografi og have taget en vævsprøve for at afgøre, om der er kræftceller på spil.

Bryster: Store, små, fyldige eller flade? Se 27 par bryster i alle størrelser her

5 risikofaktorer, du skal kende

 1. Kvindelige kønshormoner øger risikoen for brystkræft. Der er dog ingen grund til panik, hvis du spiser p-piller, for typiske p-pille-spisende kvinder er i 20’erne og 30’erne, og her producerer vi bunker af det kvindelige kønshormon østrogen. Kroppen er gearet til det. Hormontilskud i forbindelse med overgangsalder er en lidt anden snak, så sørg for at have det in mente – især hvis du scorer højt på nogen af de øvrige risikofaktorer.
 2. Sen førstegangsfødsel. Har du haft en langstrakt ungdom og gemt babytiden til sidst i 30’erne, skal du være ekstra opmærksom.
 3. Sen overgangsalder forøger din risiko, så hvis hedeture og hovedpine først rammer dig sidst i 50’erne, skal du til gengæld bekymre dig om brystkræft. Eller også skal du lade være. Du kan ­alligevel ikke gøre noget ved det. I modsætning til næste vigtige punkt på listen, hvor du selv har indflydelse på din risikofaktor.
 4. Mad og drikke i for rigelige mængder er skidt. Alkohol og overvægt har beviseligt betydning for udvikling af brystkræft. Især efter overgangsalderen.
 5. Du kan være arveligt disponeret for brystkræft. Det ved du naturligvis, hvis din mor eller mormor har haft brystkræft. Vær opmærksom på, at du også kan arve brystkræft fra din fars familie. Måske skal du som konsekvens screenes, før du bliver 50, måske er det ikke nødvendigt. Hvis din familiehistorie er fuld af kræft, så bed din praktiserende læge vurdere, om du skal have genetisk rådgivning og reelt har en højere risiko.

4 symptomer, du skal reagere på

 1. Knuder i brystet kan skyldes meget forskelligt. Glatte knuder, der smutter mellem fingrene, skal du ikke bekymre dig om. Men knuder, der er mere hårde og uregelmæssige, kalder på et lægebesøg.
 2. Kommer der væske fra brystvorten? Det kan være tegn på brystkræft, især hvis væsken er blodig. Husk dog, at hvis du har ammet, så kan du have mælkerester i brysterne i flere år efter sidste ammetår. Det er fuldstændig normalt.
 3. Eksem på brystvorten, rødme og hævelser. Kløe, uregelmæssig rødme og ujævnheder. Hold øje med, om dine bryster forandrer udseende på nogen måde. Det kan være tegn på ondartede ­celler i mælkekirtlerne.
 4. Hævede lymfekirtler under armene. Normalt kan man ikke selv mærke dem, men hvis kirtlerne hæver, så rund din praktiserende læge. I modsætning til brystknuder kan lymfeknuder godt være glatte og smutte mellem fingrene.

2 nyheder fra forskningen

 1. Der er forskellige typer brystkræft. Forskerne arbejder i øjeblikket på at kortlægge de forskellige undergrupper af brystkræft så præcist som muligt. Der kan for eksempel være kvinder, der er følsomme over for kønshormon, og andre, som ikke er. Kortlægningen giver mulighed for at behandle individuelt meget præcist og dermed mere skånsomt.
 2. På Herlev Hospital forskes der i immunterapi, der går ud på, at man tager celler ud af patienten, behandler cellerne, sætter dem ind igen, og dermed skulle de være i stand til at angribe kræftcellerne.

3 myter, du ikke skal bekymre dig om (plus én på vippen)

 1. Stress giver kræft – nej! Der findes ingen beviser for, at stress og kræftceller har noget med hinanden at gøre. En kræftcelle er en biologisk mutation, og den kommer ikke via negative tanker og følelser.
 2. En stram bh giver brystkræft – nej! Kræft har ingenting at gøre med hverken blonder, bøjle, facon eller stroplængde på din brysteholder!
 3. Deodorant giver brystkræft – nej! Det er en vandrehistorie. Længere er den ikke. Det samme gælder i øvrigt mælk og barbering under armene. Ingen af delene skubber dig frem i risikogruppen.
 4. Brændt ristet brød med sorte kanter eller ovnristede kartofler med sort kant skal du til gengæld ikke spise overvældende mængder af. Der er et stof i de forkullede madvarer, som forsøg med dyr viser er kræftfremkaldende, men det er endnu ikke til at sige præcis, hvor store mængder der skal til at påvirke mennesker.

6 måder at ­minimere din risiko på

 1. Spar på drinksene. To til tre genstande alkohol om dagen forøger for eksempel din risiko for brystkræft med hele 20 procent!
 2. Hold din kampvægt og skær især ned på det animalske fedt.
 3. Hold dig aktiv. Fysisk aktivitet beskytter dig mod angreb fra kræftceller.
 4. Spis varieret. Der er ingen grund til at gå amok i en bestemt slags grøntsag. Kål og broccoli er sunde og nærende, men der er ikke beviser for, at de forebygger kræft.
 5. Det er en fordel, hvis du ammer eller har ammet dine børn.
 6. Få dine børn tidligt (men her er der nok lidt flere faktorer end risikoen for brystkræft, du bør tage i betragtning).

Kilde: Overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse, Cancer.dk

Se også:

billede af rasmus bjerg
Kendte

Rasmus Bjerg afslører: Derfor er jeg ikke med i Alle for 4

tjener serverer på en restaurant
BREAKING

Politisk flertal fastholder omstridt 30-minutters-regel

publikum ved festival
BREAKING

Eksperter anbefaler: Ingen overnatning ved musikfestivaler

billede af den ødelagte klit
Krimi

Raserede klitter med gummiged - nu er de dømt

portræt Lise Nørgaard
Kendte

Hurtig handel:

Lise Nørgaards lejlighed solgt

billede af vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU sikrer sig yderligere 1,8 milliarder doser fra Pfizer

Perserverance kører på Mars
Nyheder

Danske forskere

i historisk bedrift:

Vi har lavet ilt på Mars

Mikrobølgeovn i køkken
Nyheder

Disse ting må du aldrig putte i mikrobølgeovnen

De olympiske ringe ved bro i Tokyo
Sport

Japan erklærer undtagelsestilstand

Sygeplejerske giver drop i armen til patient
Sundhed

Dagens afstemning: Bør sygeplejerskerne have mere i løn?

Linse Kessler i profil
Kendte

Linse syg med stress

Vaccine i sprøjte
Corona

Undersøger dødsfald efter J&J vaccination

Kvinde med papkasse ved Bilka-container
Mad og drikke

Nu kommer verdens mindste Bilka

Ubådstårn i havoverflade
Nyheder

Forsvundet ubåd løber snart tør for ilt

Karsten Ree
Kendte

Sjov video: Ser ikke Jannis numse-rysten

lokale med eksamen
Nyheder

Partier diskuterer eksamener - elever vil skrotte karakterer

Samira Nawa i Folketinget
Nyheder

Flere partier presser på:

Giv sygeplejersker

højere løn

højresvingsulykke
Krimi

Så skete det igen: Ung kvinde dør i højresvingsulykke

Jeanette Ottesen
Kendte

Dansk stjerne-svømmer: Selvbiografi på vej

hoved
Nyheder

Barn fik hoved i klemme: Måtte klippes fri

Mallorca
Rejser

Vildt: Rekordbillige rejser

Kvinde pensles i hovedet
Advertorial

Annonce

Til dig, der drømmer om en karriere inden for makeup og kosmetik

mary
Kongelige

Kronprinsesse Mary: Bakker prins Christian op

Zangenberg
Kendte

Julie Zangenberg: Venter en dreng

ulve
Dyreliv

Nyd naturen - sammen med ulvene

Biden
Nyheder

Vil halvere udslip af drivhusgas 

Et herskabeligt rødstenspalæ
Livsstil

Københavns dyreste villa

Havvindmøller i bugt
Nyheder

Hidtil varmeste år i Europa

Penge på et bord
Nyheder

Sidste chance for at spare

tusindvis af kroner i skat

Billede af Retten i Viborg
Krimi

Hvidvaskede 8 millioner

med falske fakturaer

En mand med briller og grøn frakke i solskinnet
Kendte

Anders Langballe skilt

efter blodprop

Unge sidder udenfor og drikker vin
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal aldersgrænsen for køb

af alkohol sættes op

En masse skyskrabere i Hongkong
Helt vildt

90-årig kvindelig milliardær

franarret 200 mio. over telefonen

Stars and Stripes og sejl for den amerikanske ambassade i København
Corona

USA advarer:

Rejs IKKE til Danmark

En øldåse i en hånd
Sundhed

Tal med dit barn om alkohol

En brændende villa med vand pøset på
Krimi

Voldsom brand i Vojens

En gennemhullet lastbil
Krimi

Medskyldig bag Nice-angreb anholdt

Et udbrændt bibliotek
Nyheder

Store ødelæggelser i Cape Town

Mette Frederiksen interviewes udendørs
Nyheder

Mette Frederiksen:

Det mest kritiske er bag os

Blå blink på politibil
Krimi

Naboer i slagsmål:

Mand afgået ved døden

servering underdørs
Nyheder

BILLEDSERIE: Genåbning puster liv i caféer og storcentre

billede af vinflasker
Mad og drikke

Sådan får du vinen

til at smage bedre

Portræt Dronning Elizabeth
Kongelige

Midt i sin største sorg:

Rørt dronning takker 

Demonstranter med røde faner
Nyheder

1. maj  aflyst - igen

Ubåd på havet
Nyheder

Ubåd med 53 ombord sporløst forsvundet

Skilt der advarer mod fugleinfluenza
Sundhed

Udbrud af fugleinfluenza:

19.000 gæs og ænder aflives

ung mand med kasket tager sig til hovedet
Sundhed

Dine tømmermænd

bliver mindre med årene

mads mikkelsen smiler
Film og TV

Mads Mikkelsen afslører:

Var ved at ødelægge

Bond-film 

prinsesse isabella sidder og smiler
Kongelige

Se Marys nye

fødselsdagsbilleder

af prinsessen 

Christina Nørby Ibsen poserer for kameraet
Kendte

Bubbers eks-kone:

Jeg var nødt til

at rejse mig

folk sidder udendørs og skåler med rødvin i glassene
Nyheder

Dagens afstemning:

Er dine tømmermænd 

blevet mildere?

lille ø set fra luften
Livsstil

Køb din egen ø

med millionrabat 

mand på vej ind i storcenter
Corona

Sådan genåbnes

Danmark i dag 

mand testes for corona med podepind
Corona

Opfordring:

Bliv testet på mindre

travle tidspunkter 

En hånd holder et lille legetøjshus
Forbrugerguides

Derfor skal du få lavet et salgstjek af din bolig

Nyheder

Vi bruger 5 millioner

engangsmundbind

om dagen

En politimand i USA med mundbind i en retssal
Krimi

SKYLDIG * SKYLDIG * SKYLDIG

helikopter og ambulance på mark
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter jordskred 

Udendørs servering på restaurant.
Corona

Klar til genåbning:

233.000 har booket bord

Retten i København set ude fra
Krimi

To mænd dømt efter næsten 800 tiltaler

politibil holder ved siden af mand med banner
Nyheder

15-årig sort teenagepige

dræbt af politi i USA

Skilt med retning til kræftbehandling på hospital
Nyheder

Rekordmange penge til Kræftens Bekæmpelse

Sammenbidt Naser Khader
Nyheder

Naser Khader:

Undskyld!

Front på McDonalds-restaurant
Krimi

Mand stukket ned ved McDonald's

Lykke Sand portræt
Underholdning

Rita-skuespillerinde er gravid

Mia Wagner står og kigger ved kysten i Vedbæk
Kendte

Smaskforelsket

Mia Wagner: Her er

min nye kæreste

sonja richter kigger ind i kameraet
Kendte

Sonja Richter om

skuespildrømmen:

Det var skamfuldt

Masser af skrabelodder i en bunke
Nyheder

Nybagt millionær:

Mit hjerte var ved at hoppe

ud af kroppen

Pakke med vacciner fra Johnson&Johnson
Nyheder

EMA: Mulig sammenhæng mellem Johnson-vaccine og blodpropper

birgitte reimer sidder i badekar på et sort hvidt foto
Nyheder

Birgitte Reimer er død

lars løkke rasmussen iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kan Løkkes parti

gøre en forskel?

luftfoto af hedebrand
Krimi

Advarer om brandfare: 
Vær forsigtig derude

motorcyklist giver fuckfinger til politiet på motorvej
Krimi

Vanvid: Video viser

motorcykel med

300 km/t 

poltibiler og redningsmandskab arbejder vejkryds efter trafikulykke
Krimi

Cyklist ramt af lastvogn

ulf pilgaard sætter fodaftryk i cement
Kendte

Ulf Pilgaards sidste

fodaftryk 

Sundhed

Kongehusets

teenageprinsesse

fylder 14

lars løkke rasmussen i jakke og blå skjorte
Nyheder

Medvind til Løkke

i ny måling

Nyheder

Minister vil kigge

på udskældt

reservationskrav

mand i beskyttelsesdrag kigger i mikroskop
Corona

Bliv smittet igen

og tjen 40.000 kroner 

mus sidder på bagben
Sundhed

Spis ikke denne ost: 
Risiko for muselort