Henrettelse under primitive forhold
De irakiske myndigheder har frigivet videofilm af Saddam Husseins hængning. Maskerede mænd giver ham løkken over hovedet.

Læs også:
Saddam Hussein hængt i nat
Vidne: Du kiunne se frygten i Saddams øjne
Datter vil have Saddam begravet i Yemen

Lørdag formiddag frigav de irakiske myndigheder videofilmen af Saddam Husseins henrettelse. Billederne blev vist på den arabiske tv-kanal al-Arabiya, som er en af de største tv-stationer i den arabiske verden.

Videofilmen er filmet på den irakiske sikkerhedslejr Camp Justice i Bagdad-forstaden Khadimeya nord for centrum, oplyser BBC. Og filmen viser en henrettelse, som nærmest virker improviseret og ikke bærer præg af militær effektivitet.

På filmen ses Saddam Hussein blive ført hen mod galgen af fire-fem mænd i almindeligt tøj - læderjakker, frakker og lærredsbukser. Væggene omkring galgen er afskallede. Alle mændene bærer elefanthuer. De lægger først et sort klæde om halsen på Saddam, hvorefter de finder en tyk løkke frem. En mand i brun læderjakke lægger derefter løkken om Saddam Husseins hals.

Her stopper videofilmen. Hverken al-Arabiya eller de vestlige tv-stationer har indtil videre vist selve dødsøjeblikket.

 

Nakken sagde knæk

Men en shiamuslimsk politiker tæt på ministerpræsident Nouri al-Maliki, siger til Reuters:

»En af vagterne trak i et håndtag, hvorefter Saddam Hussein faldt en halv meter ned i en lem. vi hørte hans nakke sige knæk øjeblikkeligt,« fortæller han ifølge politiken.dk

»De lod ham hænge i omkring 10 minutter, indtil en læge bekræftede, at han var død,« siger kilden.

Ifølge andre kilder overværede cirka 15 mennesker henrettelsen. Alle var stille under henrettelsen, men lykønskede herefter hinanden.

Flere internationale menneskerettighedsorganisationer har lørdag kritiseret henrettelsen af Saddam Hussein.

»Den forhastede henrettelse af Saddam Hussein er ganske enkelt forkert. Den er et symbol på, at retfærdigheden ikke sker fyldest for utallige ofre, som gennemgik ubeskrivelige lidelser under hans regime - og nu er de blevet frarøvet muligheden for at se retfærdigheden sejre,« siger chefen for Amnesty International i USA, Larry Cox.