Henrettelse af kritiker i Saudi-Arabien mødes med fordømmelse
Henrettelsen af kendt regeringskritikker i Saudi-Arabien har på kort tid antændt steppebrand af kritik.

Kort efter nyheden om, at Saudi-Arabien har henrettet den religiøse leder Nimr al-Nimr, vælter det ind med fordømmelser fra lande i regionen.

46 andre blev også henrettet lørdag i sunnimuslimske Saudi-Arabien, hvor henrettelser sker ved halshugning.

Men det er særligt henrettelsen af Nimr al-Nimr, som møder fordømmelse. Han blev anholdt i 2012 og var kendt som kritiker af det saudiarabiske styre.

Ifølge Irans udenrigsministerium vil Saudi-Arabien betale en høj pris for at henrette den højtstående sheik Nimr al-Nimr. Det fremgår af statsligt tv.

Den iranske ayatollah Ahmad Khatami, som har tætte bånd til styret i Iran, opfordrer den islamiske verden til at tage afstand fra Saudi-Arabien.

Han siger også, at den herskende Saud-familie vil blive "fjernet fra historiebøgerne" for henrettelsen af den shiamuslimske regeringskritikker samt 46 andre.

- Jeg er ikke i tvivl om, at dette rene blod vil plette kraven på Saud-huset og fjerne dem fra historiebøgerne, siger Khatami, som er medlem af en forsamling af religiøse lærde, der står for at vælge og fjerne den øverste leder af Iran.

Mohammed al-Sayhud, parlamentsmedlem i Irak, siger, at henrettelsen af Nimr havde til formål at "sætte regionen i brand".

- Denne foranstaltning truffet af den herskende familie har til formål at genantænde regionen, promovere sekteriske kampe mellem sunnitter og shiaer, siger al-Sayhud ifølge al-Sumaria tv.

Libanons shiamuslimske råd fordømmer ligeledes henrettelsen af den shiamuslimske lærde og kalder det en "stor fejltagelse".

- Henrettelsen af sheik Nimr var en henrettelse af årsag, mådehold og dialog, siger rådets vicepræsident, sheik Abdel Amir Qabalan, i en udtalelse.

Størstedelen af de henrettede blev dømt for at stå bag eller udføre angreb på vegne af al-Qaeda i Saudi-Arabien efter 2003.

/ritzau/Reuters