Hemmelig Københavnerplan møder skarp kritik
Danmark arbejder på nye regler for håndtering af fanger i bl.a. Irak og Afghanistan, og det møder bekymring. Foto: Colourbox
Menneskerettighedsorganisationer er bekymret over de planer om håndtering af internationale fanger, som Danmark i fire år har arbejdet på.

I fire år har det danske udenrigsministerium arbejdet på planer, der indtil i dag har været aldeles tophemmelige.

Under navnet 'Københavner-processen' er Danmark, FN, EU, Den Afrikanske Union og omkring 25 lande ved at udarbejde nye regler for, hvordan fanger i internationale konflikter som Irak og Afghanistan skal håndteres.

Det skriver Information.

Organisationer som Amnesty International og Human Rights Watch frygter, at de nye regler kommer til at overtræde menneskerettighederne.

"Vi frygter, at Københavner-processen vil underminere Genève-konventionerne, Menneskeretskonventionen samt FN's Torturkonvention, der utvetydigt forbyder udlevering personer til myndigheder, der anvender tortur," siger Amnesty Internationals juridiske chef, Matthew Pollard, til Information.

Han henviser til sager fra Irak og Afghanistan, hvor fanger er blevet tortureret.

Lederen af Københavnerprocessen Thomas Winkler afviser overfor avisen at kommentere på kritikken. Han påpeger, at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er så ny på posten, at han endnu ikke har haft chancen for at forholde sig til planerne.