Helvedes port ligger ved Sadr City
Den måske største og hårdeste opgave for de amerikanske og irakiske tropper bliver at få ryddet Sadr City for den shia-muslimske oprørsgruppe Mahdi-hæren.

De må tage det gade for gade, dør for dør. De amerikanske og irakiske tropper står overfor en af de sværeste opgaver i Irak, hvis de forsøger at rydde Bagdad bydelen Sadr City. Det er nemlig her medlemmerne af den militante shia-muslimske gruppe Mahdi-hæren holder til. Og de vil ikke overgive sig uden videre.

Mahdi-hæren er tilhængere af Muqtada al-Sadr, der er med i den ledende koalition i den irakiske regering. Magasinet Newsweek har kaldt ham den farligste mand i Irak, og han menes at stå bag en stor del af den vold, som Mahdi-hæren udøver. Ifølge kilder i den amerikanske militære efterretningstjeneste består hæren af 60.000 mand, og i det amerikanske forsvarsministerium Pentagon siger nogle folk, at Mahdi-hæren er mere effektive end den irakiske, skriver avisen Washington Post.

 
Skal tage kampen
Alligevel er amerikanerne nødt til at tage kampen mod Mahdi-hæren op, hvis den vil leve op til målet om at gøre op med alle oprørsgrupperne.
»Hvis vores tropper ikke går ind i Sadr City, bagatelliserer de ideen om en oprydning, fordi de ville lade en ledende milits stå urørt,« siger Patrick Cronin fra forsvarstænketanken ’The International Institute for Strategic Studies’.

En anonym officer ved Pentagon vurderer, at der vil være enkelte angreb ind i Sadr City for at fange ledere af dødspatruljerne, men at der for det mest vil være tale om inddirekte kontrol med bydelen i form af for eksempel checkpoints.
»Hvordan slipper man af med Mahdi-hæren? Selv hvis man går efter deres væbnede gruppe, og dræber dem alle sammen, vil de kunne skabe en ny,« siger han.