Kød indeholder konserveringsmidlet nitrit for at kunne holde længere.
Men stoffet nitrit kan også fremkalde kræft.
Det viser forsøg foretaget på dyr.
Alligevel skal det ikke fjernes fra vores fødevarer.
Det mener Jens Jørgen Larsen, forskningschef på Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering i Danmarks Fødevareforskning.
Risikovurdering
»Det er fornuftigt at bruge nitrit i vores kødprodukter, men det skal bruges med omtanke. Hvis ikke vi brugte det, ville vi i stedet løbe en anden risiko ? nemlig den bakterie, som danner grobund for den frygtede sygdom pølsesyge, fordi nitrit bruges til at forebygge bakterieudbrud i fødevarer. Så det bliver en balancegang af, hvilken risiko der er størst,« siger Jens Jørgen Larsen.
Anbefaler ikke lov
Det er EU, der har bestemt, at
der må være nitrit i vores mad. Men selv hvis Danmark kunne lovgive uden om EU, ville Jens Jørgen Larsen ikke anbefale det.
»Jeg er ikke sikker på, at industrien ville kunne klare det. Reglerne skal gælde i hele EU og specielt i Sydeuropa, hvor der er varmt, og hvor risikoen for pølseforgiftning især ville kunne finde sted. Det handler ikke kun om Danmarks interesse. Det er et kompromis,« siger han.
Men det argument køber fødevareekspert
og bromatolog Orla Zinck ikke.
»Argumentet for at bruge nitrit holder ikke rigtig vand. Industrien hævder, at det kan forhindre den frygtede bakteriesygdom pølseforgiftning.
Og det er rigtigt. Problemet er bare, at ingen i Danmark de sidste hundrede år er døde af pølseforgiftning fra industrielt fremstillede fødevarer,« siger Orla Zinck.
Han mener ikke, der er belæg for, at der er forskel på økologi og konventionelle kødprodukter, hvad angår pølseforgiftning.
Nitrit i økologi
»Endnu er ingen i Danmark døde af at spise økologisk kød, hvor der ikke er nitrit i,« siger bromatologen.
Han ærgrer sig over, at EU for nylig har tilladt nitrit i økologiske produkter, men er glad for, at de økologiske producenter i Danmark har sagt, at de ikke vil bruge det.
Antallet af tilladte tilsætningsstoffer i økologiske produkter er cirka en tiendedel af, hvad der er tilladt i ikkeøkologiske fødevarer.
Side 14-15