Helle Thorning-Schmidt: Jeg var ikke mig selv

Underholdning
Nu lægger Helle Thorning-Schmidt ikke længere bånd på sig selv. (Foto: Scanpix)

Tiden som formand for Socialdemokratiet og statsminister kostede på det helt personlige plan for Helle Thorning-Schmidt.

Inde i Helle Thorning-Schmidt, 53, bor der en vaskeægte pyntepige, der elsker krøller og glimmer. Men på trods af kælenavnet Gucci-Helle, blev hele den indre pige pakket væk, da hun i 2005 indtog formandsposten i Socialdemokratiet.

Den dengang 38-årige kvinde, følte ikke, hun kunne blive taget alvorligt med løse lokker og glitrende øreringe, selv om det i virkeligheden var det, hun allerhelst ville have på. Det afslører hun i et stort interview med Alt for Damerne.

– Jeg har altid haft store armbevægelser, jeg kan godt lide guldting, store øreringe, langt hår, korte kjoler, og jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle gøre med alt det. Jeg følte, at jeg var nødt til at pakke det lidt ned. Derfor fik jeg meget opsat hår og jakkesæt med skulderpuder, og det betød, at der var en stor del af mig, der blev pakket væk i de år, hvor jeg skulle gøre mig gældende som formand for Socialdemokratiet, fortæller hun til ugebladet.

Sådan så hun ud, da Helle Thorning-Schmidt i begyndelsen af 2005 blev valgt som den første kvindelige formand for Socialdemokratiet. Scanpix

Dybere stemme

Stemmen blev der også arbejdet hårdt med.

– Der er noget med kvinders stemme, som kan irritere folk helt utrolig meget. Så jeg gik til stemmetræning, fordi min stemme i virkeligheden er ret lys. For at få mere tyngde skulle min stemme være dybere. Hvis en kvinde taler med en lys stemme og så oven i købet kan finde på at afbryde, bliver mænd uforholdsmæssigt irriterede, siger hun til Alt for Damerne.

Men set i bakspejlets lys og som et råd til andre kvinder på ledende poster, der skjuler en del af sig selv, ville Helle Thorning-Schmidt nok have ønsket, at hun ikke havde brugt så meget krudt på at gemme noget af sig selv væk og klæde sig ud som en anden.

Da hun indtog posten som Danmarks første kvindelige statsminister i 2011, gav hun nemlig en smule mere los og gav danskerne et bedre billede af, hvem hun i virkeligheden er. Og danskerne kunne lide, hvad de så, da håret blev slået ud og skulderpuderne sænket.

Mere los som statsminister

– Det sjove er, at jeg kom mere og mere til at være, som jeg er, efterhånden som tiden som statsminister gik. Og jo mere jeg blev mig selv, jo bedre kunne danskerne lide mig. Jeg tror, at de syntes, at det hele passede bedre sammen til sidst. Fordi jeg var mere mig selv.

Derfor nyder Helle Thorning-Schmidt i den grad, at hun nu kan gå i præcis det tøj, hun har lyst til og sætte sit hår som hun vil. 

– Jeg giver meget mere los nu. Fordi jeg kan. Og fordi jeg har nået en alder, hvor jeg er lidt mere ligeglad med, hvad folk tænker.

 

Nyheder

Pia K langer ud

mod sit eget parti