Helle Thorning: Danskerne diskriminerer
Danskerne bliver mere forargede over voldelige overfald, når de begås af kriminelle med indvandrerbaggrund, end når de begås af kriminelle danskere, mener Helle Thorning-Schmidt.

Danskerne er ikke racister, men de diskriminerer alligevel, når der er sager om indvandrerkriminalitet fremme i medierne.

Det sagde Helle Thorning-Schmidt, S, under et besøg hos en tyrkisk familie i sidste uge.

»Hvis mordet på det stakkels avisbud på Amager var blevet begået af nogle unge med indvandrerbaggrund, så skal I nok se, at hele Danmark havde været i brand,« sagde Socialdemokraternes formand.

Det 16-årige avisbud Deniz Özgür Ozun døde den 19. marts, efter at to danske teenagere, som var kendt af politiet i forvejen, overfaldt ham med en kølle. På trods af en stor fakkeldemonstration mod vold og en efterfølgende debat, mener Socialdemokraternes formand dog, at danskere ser med forskellige øjne på forskellige baggrunde.

Torsdag eftermiddag diskuterede hun integrationsløsninger med en tyrkisk familie, hvis 18-årige søn sidder fængslet for brandstiftelse under urolighederne i februar. Her tilsluttede hun sig blandt andet, at medier og politikere forskelsbehandler unge med indvandrerbaggrund, og nævnte også diskrimination af unge indvandrere på diskoteker som et problem.

»Selvfølgelig er det meget generaliserende. Og jeg er voldsomt imod generalisering af alle, uanset om det er homoseksuelle, kvinder eller mennesker med muslimsk baggrund. Det er rædselsfuldt, når vi i Danmark har en diskussion, der nærmest tyder på, at alle muslimer er terrorister eller kriminelle,« sagde hun til mødet, hvor også Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt deltog sammen med blandt andre velfærdsminister Karen Jespersen, V og Line Barfod fra Enhedslisten.

Helle Thorning-Schmidt slog dog fast, at hun ikke mener, at danskerne er racister.

»Danskerne er ikke racister, overhovedet. Men der er en overvægt af kriminelle unge med anden etnisk baggrund. Det kan man forklare med mange ting, men vi bliver nødt til at kunne tale om, at det nogle gange er noget kulturelt, der gør, at de unge får en svær start på livet,« slog Helle Thorning-Schmidt fast.