Administration 

Helle blev ydmyget af chefen: ”Dit hår ligner noget, der er løgn”

- På afstand i dag kan jeg jo sagtens se, at jeg ikke skulle være blevet på den arbejdsplads. Men da jeg stod midt i det, tror jeg, at jeg - naivt, kan jeg godt se nu - var overbevist om, at det bare var en fase, vi skulle igennem, siger Helle Nielsen. (Foto: Foto: Jeppe Carlsen)

En ledelsesstil, der stak fuldstændig af. Blandt andet med forhør om barndomserindringer og en fem timer lang ydmygelse foran alle kollegerne. Nu er arbejdsgiveren dømt for misbrug af ledelsesretten. Det her er en tandklinikassistents fortælling om halvandet års arbejdsliv, der endte ud i elementer af posttraumatisk stress.

Denne artikel er udarbejdet af journalist Jesper Pedersen fra HK/Privat og bliver publiceret på Avisen.dk som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af redaktionen på Avisen.dk.

En sommerdag i 2015 havde Helle Nielsen en meget ubehagelig Skype-samtale på den tandklinik i Vestsjælland, hvor hun var blevet ansat året inden.

- Nå, men hvordan synes du selv, at det går, Helle? Hvilket fagligt niveau synes du selv, at du befinder dig på?

Niveau 3, svarer hun. Sprogligt formuleret som ”I'm great” i den amerikansk opfundne ledelsesstil, tribal leadership, som hendes arbejdsgiver har indført. Det er der så ikke andre, der synes, fortæller coachen fra den anden ende af Skype-forbindelsen i USA. De andre på tandklinikken mener, at hun hører hjemme på niveau 2 - ”My life sucks”.

Faktisk har hun en uønsket personlighed, fortæller coachen. Det har Helle Nielsens chef, tandlægen, sagt.

- Du er din egen største forhindring, Helle! Hvorfor bliver du ved med at spænde ben for dig selv? Coachen spørger igen og igen insisterende ind til personlige forhold, blandt andet om mobning i barndommen.

Helle Nielsen var blevet kaldt ind til mødet med kun to timers varsel. Hun var fuldstændig uforberedt på, hvad der skulle foregå.

- Og så blev jeg presset til at give en masse informationer om mit privatliv, som jeg slet ikke havde lyst til, mens jeg sad og var ved at græde øjnene ud af hovedet, fortæller Helle Nielsen i dag.

- Det føltes som et militærforhør.

Fik skriftlig advarsel

Helle Nielsen var allerede blevet introduceret for tribal leadership, som tandlægen ønskede at implementere på arbejdspladsen, da hun blev ansat.

Kort fortalt drejer tribal leadership sig om at ensrette medarbejderne efter et fælles værdisæt på arbejdspladsen. Herefter skal de enkelte medarbejdere udvikle sig igennem fem forskellige niveauer inden for de fastsatte værdier.

- Jeg syntes, at det lød spændende og var åben over for at arbejde med det, da det blev præsenteret for mig, husker Helle Nielsen.

Men det blev ikke en spændende oplevelse i ordets positive forstand. Et halvt år efter det ovenstående, spontant indkaldte Skype-møde stod Helle Nielsen med en skriftlig advarsel.

Hun kontaktede straks HK og blev dagen efter sygemeldt på ubestemt tid med stress. Belastningsreaktioner med elementer af posttraumatisk stress, lyder diagnosen senere fra en speciallæge i psykiatri.

Efter endnu et halvt år bliver hun opsagt på grund af langvarigt sygefravær.

- Selv om jeg endelig var kommet væk, var det, som om min chef stadig havde magt over mig. Jeg havde angst. Jeg turde ikke gå på gaden eller ud og handle, kunne ikke sove og kunne begynde at græde helt umotiveret, fortæller Helle Nielsen.

I juni i år fik hun så Arbejdsrettens ord for, at tandlægen havde misbrugt sin ledelsesret, og at det med rettens ord burde have stået arbejdsgiveren klart, at den måde mødet - og andre situationer - blev gennemført på ”indebar en sådan belastning, at det ikke var forsvarligt”.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Helle Nielsen er et opdigtet navn, da hun ikke ønsker at stå frem med navn. Artiklen er baseret på Helle Nielsens oplevelse af situationen, på domsudskriften samt på interview med HK/Privats faglige konsulenter. Af domsudskriften, som redaktionen har, kan man læse, at arbejdsgiveren havde en anden oplevelse af flere af episoderne.

Her forklarer han blandt andet, at:

  • "Han indførte tribal leadership for at forstå og arbejde med den underliggende kultur på klinikken. Det er en optimeringsproces, og der er ikke en fast dagsorden. [...]. [Helle] var meget begejstret for tribal leadership, og hun havde bedt om, at de tog ud på hendes mands arbejdsplads og fortalte om det"
  • "[Helle] har aldrig over for ham givet udtryk for, at det var utrygt at gå på arbejde. Han er ikke højrøstet, og det ligger slet ikke til ham. Han er selv blevet mobbet som barn, så han reagerer skarpt på mobning."
  • "Han husker, at [Helle] en dag kom på arbejde med en uheldig frisure. han sagde til hende, at frisuren ikke var særlig pæn, men han spurgte ikke, om det var hendes børn, der havde sat det."
UDVID

Chefen skiftede karakter

Det sker yderst sjældent, at en arbejdsgiver bliver dømt for misbrug af ledelsesretten. Så hvordan startede det hele?

Det kan Helle Nielsen ikke svare på.

- Jeg aner det ikke. Det var til at begynde med et rart sted, men pludselig skiftede min chef fuldstændig karakter. Ting, som jeg gjorde rigtigt den ene dag, var pludselig forkerte den næste dag. Det var pludselig umuligt at tilfredsstille ham. Det var, som om han var to forskellige personer, siger Helle Nielsen.

Da hun blev ansat i den vestsjællandske tandklinik i sommeren 2014, var hun glad og stolt. Det var efter hendes opfattelse en god og fagligt set særdeles kompetent arbejdsplads.

Og det gik tilsyneladende godt. I april 2015 - altså få måneder før det famøse Skype-møde - var hun til MUS-samtale. Den var altovervejende positiv fra begge sider. Godt 14 dage senere var der pludselig en ny MUS-samtale. Nu helt anderledes negativ: Helle Nielsen kunne nu ikke arbejde selvstændigt, havde en tendens til at gå i tomgang og var enormt forstyrrende, når hun spurgte om ting, chefen ellers hele tiden havde bedt om, blev clearet med ham.

- Jeg ved ikke, hvad der skulle have ændret sig så meget på så kort tid. Men der begyndte at komme en dårlig stemning på klinikken, som især gik ud over mig og en anden kollega. Der var en masse ting, som ikke blev sagt, men som lå mellem linjerne. En stemning af, at jeg grundlæggende ikke var velkommen. En mur af tavshed, når jeg trådte ind i et rum, fortæller Helle Nielsen.

”Dit hår ligner noget, der er løgn”

Men der var så sandelig også ting, som blev sagt.

Hun fik på et tidspunkt at vide, at hendes hår lignede noget, der var løgn - og om det var hendes børn, der havde sat det. En lønsamtale forløb således: ”En fattig jomfru sad i løn. Ved du, hvad løn er? Det får du rigeligt af.” Og det var så det.

På et tidspunkt afbrød tandlægen ifølge Helle Nielsen en behandling og kaldte hende og en kollega ind i et andet rum, og råbte og skældte og skreg og kastede en tandbørste gennem lokalet. Det var ét eller andet om en knap, som der ikke var blevet trykket på, og som intet havde med den igangværende behandling at gøre.

- Det var som en ballon, der var blevet pustet op i lang tid, og så bare pludselig eksploderede. Mange af de her ting kom ud af det blå, så jeg tror, at jeg ofte bare sad måbende og var for så chokeret til rigtig at sige noget.

Det var også tilfældet på endnu et coachingmøde med coachen fra Skype-mødet i efteråret 2015. Foran hele klinikken stod Helle Nielsen og én anden kollega massivt for skud.

- Det handlede kun om os - i fem timer. Det handlede ikke om vores arbejdsopgaver, men kun om vores personlighed og manglende evne til at samarbejde. Det var fuldstændig vanvittigt. Jeg følte mig klædt af og ydmyget foran hele klinikken, siger Helle Nielsen.

- Jeg kan ærlig talt ikke huske, hvad der blev sagt. Jeg tror, at jeg lukkede mere eller mindre ned i chok. Og min chef talte altid i floskler, så det var altid svært at gribe fat i, hvad han egentlig mente.

På et tidspunkt blev de bogstaveligt talt sat uden for døren for at finde ud af, hvordan de ville samarbejde. Ingen af dem havde en oplevelse af, at samarbejdet var dårligt. Tilbage - stadig målløse over, hvad det egentlig var, de var udsat for - fortalte de, at de ville forsøge at få det til at fungere.

Chefen satte pædagogisk trumf på, rejste sig og ramte bevidst ved siden af i et teatralsk forsøg på at tænde lyset på en stikkontakt.

- Det er sådan her, man forsøger. Det kan I gøre i skolen. Her forsøger vi ikke ting - her gør vi ting!

Hårdt at gennemleve retssagen

Tre måneder senere blev hun så sygemeldt - for aldrig at vende tilbage.

- På afstand i dag kan jeg jo sagtens se, at jeg ikke skulle være blevet på den arbejdsplads. Men da jeg stod midt i det, tror jeg, at jeg - naivt, kan jeg godt se nu - var overbevist om, at det bare var en fase, vi skulle igennem. Det skulle nok løse sig på et tidspunkt. Jeg var nok på en måde blevet hjernevasket til at føle, at det var sådan, det var. Og det måtte jeg så håndtere så godt, som jeg kunne. Både i forhold til ledelsesstilen og alt det overarbejde, som jeg ikke fik betaling for.

I dag er Helle Nielsen ansat på en anden tandklinik. Et sted, hun er rigtig glad for at være. Sporene fra den halvandet år lange ansættelse hos den tidligere arbejdsgiver er dog ikke forsvundet.

- Han har ødelagt det for mig i forhold til, at jeg simpelthen har svært ved at tro på andre mennesker. Jeg kan også mærke, at der skal langt mindre til at påvirke mig, hvis der er udfordringer i det psykiske arbejdsmiljø. Jeg sover også stadig dårligt, har en dårligere hukommelse og har nogle gange svært ved at finde de rigtige ord, når jeg taler, siger Helle Nielsen, der på den ene side gerne ville have lagt sagen fra sig og bare komme videre - men på den anden side også have oprejsning og retfærdighed.

- Jeg ville have min chef stoppet med det her, men kan selvfølgelig kun håbe på, at den her sag har en effekt på ham. Det har været afsindigt hårdt at gennemleve det hele ved retssagen, men jeg har ikke fortrudt et splitsekund, siger hun.

- Nu kan jeg sænke skuldrene. Jeg har rettens ord for, at det ikke var mig, der var noget galt med.

Arbejdsrettens dom

Foruden at tandlægen blev dømt til at betale bod for misbrug af ledelsesretten, handlede Helle Nielsens sag også om overarbejds- og rådighedsbetaling. Ifølge Helle Nielsens kontrakt lå hendes ugentlige arbejdstid på 37 timer, uden timer efter klokken 18.00. Men igennem hele sin ansættelse havde hun en opgave med at ringe og følge op på patienter om aftenen. 10 til 15 opkald pr. uge. Derfor blev tandlægen dømt til at efterbetale for overarbejdet.

Derudover fik hun i Arbejdsretten efterbetaling for at have stået til rådighed på en vagttelefon, som på tandlægens hjemmeside blev præsenteret som en hotline, og som Arbejdsretten dermed mente skabte en forventning om, at man fik besvaret sit opkald. Til trods for, at arbejdsgiveren hævdede, at det alene var hendes opgave at tjekke telefonen én gang i døgnet. Helle Nielsen havde vagttelefonen døgnet rundt alle ugens dage, også på ferier, hvorfor den lagde store begrænsninger på hendes privatliv. Samlet set blev Helle Nielsen tilkendt 160.000 kroner.

 

UDVID

portræt af mand
Nyheder

Højtstående

Hamas-leder dræbt

kæmpe udgravning i landskab
Nyheder

Nordic Waste:

Flere millioner til oprydning 

Tivoli
Nyheder

Tivoli klar til vild sæson

portræt af mand
Nyheder

EU-lande sender

milliarder til Ukraine

portræt af kvinde
Kendte

Badehotellet: 

Bliver bare ved

tv i rude
Nyheder

B&O regner med

faldende omsætning

portræt af kvinde
Kendte

Linda P. scorer værtstjans

tøj
Nyheder

Dansk tøjmærke konkurs

Nyheder

Biden skal tale

med Netanyahu

portræt af mand
Kendte

Ellemann jubler: 

Nu far til fire

en smilende dame
Kendte

Birthe Kjær har fået

ridderkorset:

Kongen sagde tak 

Sport

Fodboldstjerne er ude

af respirator

hest på mark
Krimi

To ponyer døde

efter mishandling 

kvinde smiler
Kongelige

Efter måneder i skjul:

Prinsesse Kate er spottet

Krimi

21-årig skød og sårede

to helikopterpiloter

en reklame
Nyheder

Brdr. Simonsen lever i bedste velgående

tre personer poserer
Sport

Her er den nye

landsholdstrøje 

strand med sten
Krimi

840 kilo narko

drevet i land

kvinde med kikkert
Nyheder

Dikaktorens datter

køres i stilling som

den næste leder 

gorilla
Dyreliv

Dansk zoo afliver

gorilla

to kondomer
Helt vildt

OL i lagengymnastik:

Uddeler 300.000 kondomer 

plakater med putin og stalin
Nyheder

Minister: Putin er

nutidens Stalin

menneskemængde foran slot
Kongelige

Tronskifte får danskerne

til at myldre til 

trailer i park
Nyheder

Mand falder ud af luftballon

og mister livet

person nyder solen
Nyheder

Regn og blæst -

og en smule sol

Nyheder

Knusende Putin-sejr

portræt af kvinde
Kendte

Dagens fødselar:
Klar til kærligheden

gryde med smør
Nyheder

Samme restaurant har både

Årets Kok og Årets Tjener

blå blink
Krimi

Stor aktion:

Seks personer anholdt

portræt af kvinde
Kendte

Badehotellet:

Derfor forsvandt hun

militærfolk på gade
Nyheder

Russisk ambassade

angrebet med benzinbomber

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-kærester:

Hun støtter mig i alt

krigsbillede
Nyheder

Putin kan blive

den længst siddende 

politiafspærring
Krimi

Seks anholdt: Bortførte

og tæskede ung mand

portræt af mand
Nyheder

Alle vil have 

Kongens bog 

mennesker i flygtningelejr
Nyheder

Israel fortsætter offensiv

Ambulance og politi på stedet.
Krimi

Mand er druknet

i Holbæk Havn

Bjrøn og Johnny Hansen optræder på et plejehjem.
Kendte

Døden nær:

Kandis-Johnny

var tæt på at

miste sin far

En skole med et flaget på halv
Nyheder

Skole tilbyder

krisehjælp efter

tragisk dødsfald

En helikopter i luften
Krimi

Helikopter og hunde leder

efter forsvunden mand

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

Tasker med kokain

drevet i land på

dansk strand

Jørgen Leth og en kvinde
Kendte

Jørgen Leth i byen

med sygeplejerske

En ambulance med udrykning
Krimi

18-årig dansker 

død i Spanien

Morten Kjeldgaard og Mette Sommer på dansegulvet.
Kendte

Stopper i

Vild med dans

Joe Biden på vej ind til en fest
Nyheder

Biden gør grin med

Trumps alder

Mads Mikkelsen på scenen
Kendte

Bastarden rydder bordet

ved årets Bodilpris

robotter står på lager
Nyheder

Dansk robotfirma

går konkurs

trøfler
Nyheder

Mindst 19 trøffeljægere dræbt af landmine

punkterede biler holder i vejsiden
Krimi

Væltet vejskilt

punkterer 25 biler

en læge
Nyheder

Læge har på otte år

udbetalt 259 honorarer

til sig selv

en villa og en mand
Nyheder

Dansk topchef sælger

endnu en luksus-villa

en computer på et bord
Nyheder

Vinder ti mio. i Lotto:

- Det bliver børn og børnebørn glade for

mand med slips
Nyheder

Spyttede på p-vagt:

Mister ridderkorset

to mænd griner
Nyheder

Macron dukkede op til Moderaternes årsmøde

trafik på motorvej
Krimi

Vanvidskørsel: Kørte

med promille på 2,0

på motorvejen

nedbrændt hus
Kendte

Stjernens villa brændt

ned til grunden

mand kigger i kikkert
Nyheder

Kim Jong-un prøvekørte

limousine fra Putin

Nyheder

Løkke klapper i

om partistøtte 

putin taler fra talerstol
Nyheder

Ramt af hackerangreb

kvinde poserer
Kendte

Håndværkerne afslører:

Sofie Linde vender tilbage 

mand på talerstol
Nyheder

Løkke: Moderaterne er

kommet for at blive

fly mangler panel
Nyheder

Nye problemer:

Boeing-fly manglede

panel ved landing 

folk smiler
Film og TV

Her er vinderen af

Tvprisen 2024

To piger holder om hinanden
Film og TV

X Factor: De røg ud

Mike Pence
Nyheder

Mike Pence vil ikke støtte Trump 

Barack obama
Nyheder

Obama i Danmark

Sport

Chok-nederlag til Axelsen 

Forelæsning i auditorium
Nyheder

Så mange har søgt ind på

videregående uddannelser

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-kærester laver nyt tv-program

fodboldspillere i aktion
Sport

FCK hjælper Parken

til rekordoverskud

kæmpe villa
Kendte

Skuespiller vil sælge 

luksusvilla for formue

et gods set fra luften
Nyheder

Gods solgt til spotpris

rutchebane i tivoli
Nyheder

Tivoli åbner tre

nye forlystelser 

en lille hund
Krimi

Fire dømt for ulovlig import af hunde

en mobil
Nyheder

Mobilepay ramt af nedbrud

Nyheder

Jomfru Ane Gade

skal afspærres

mcdonalds logo
Nyheder

Alle danske McDonalds

er åbne efter problemer

en masse deltagere
Film og TV

X Factor-ekspert er ikke i tvivl: I aften sker det

en mand der ryger
Sundhed

Derfor dør dobbelt

så mange mænd

af disse sygdomme