Hella Joof: Tag en øv-dag eller kast med kærlighed når du er indebrændt
Hella Joof mener, at man skal passe på, når man bevæger sig ud i samfundet, mens man er indebrændt. For man risikerer at såre folk. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Vågner man og er i dårligt humør, skal man enten tage en øv-dag eller kaste kærligheds-snebold, mener Hella Joof.

Der er ingen af os, der vågner og har lyst til at være et røvhul og såre andre.

Det skriver Hella Joof i hvert fald i en kronik hos Berlingske.

Hun spørger, om der er nogen, der sidder ved morgenbordet og overvejer følgende:

"I dag vil jeg være et kæmpe røvhul og ødelægge alt, hvad jeg kan for andre mennesker. I dag vil jeg lyve og stjæle og mobbe alt, hvad jeg kan. Hvis der er nogen, der siger noget sødt, råber jeg »hold din kæft!« ind i hovedet på dem," skriver Hella Joof.

Men svaret er klart for den danske skuespiller og komiker.

"Er der nogen der tænker sådan fra morgenstunden? Nej, vel? Men alligevel smutter det for os. Har du, på trods af din gode opdragelse og dit humanistiske sindelag, engang imellem en troldsplint i øjet, når du vågner?"

Må tage en øvdag og kaste med kærlighed

Hella Joof skriver, at når man vågner og er indebrændt skal man huske sig selv på, at vreden formentlig stammer fra en drøm, en oplevelse i barndommen eller noget, du har set på tv. 

Hun har to måder at løsne op for vreden.

"Så er du faktisk nødt til at tage en øv-dag (altså en feriedag, eller fridag, som du selv betaler). Eller tag en barnets første sygedag, hvis du vil være det bekendt (det vil du ikke og alle ved i øvrigt, at din yngste lige er blevet student, for du viste billederne fra dimissionen på din mobil)", skriver hun."

Ellers kan man forsøge at forklare det til chefen, skriver Hella Joof.

"Måske kender hun det fra sig selv og opfordrer dig til at tage en dag, hvor du bliver hjemme i din seng eller sidder på en stol hele dagen, så du ikke hvirvler støv op." 

Hvis ikke det kan lade sig gøre, skal man kaste med en imaginær snebold fyldt med kærlighed efter de mennesker, man kommer til at møde i løbet af dagen.

"Så tager man et bad. Så er man ren og glad."

Og man kan sagtens undgå at være sur og tvær og såre andre mennesker.

"Især hvis vi efter morgen-renselsen ifører os passende venlighed. Venlighed er nemlig fortyndet kærlighed," skriver hun.