Det kan godt være, at et glas rødvin forebygger hjerte- og
karsygdomme, men til gengæld øger for meget rødvin risikoen for brystkræft
væsentligt.
Det er dansk forskning, der viser, at kvinder der drikker,
hvad der svarer til to flasker vin, eller mellem 22 og 27 genstande om ugen,
har over dobbelt så stor risiko for at udvikle brystkræft.
Undersøgelsen er blevet til på baggrund af data fra 17.647
sygeplejersker over 44 år. Det viste sig, at risikoen er størst, hvis alkoholen
bliver indtaget i et kort tidsrum, for eksempel over et par aftener, skriver
European Journal of Public Health.
Forskerholdet bag undersøgelsen forklarer, at et øget
alkoholindtag kan øge niveauet af hormonet østrogen i kroppen. Og østrogen er
kædet sammen med udviklingen af brystkræft.
- Når flere genstande bliver indtaget i en begrænset periode, stiger
koncentrationen af alkohol i blodet. Vi formoder, at det er mere skadeligt, end
når den samme mængde alkohol bliver indtaget over en længere periode, siger Lau
C. Thygesen, der er Ph.d. studerende, cand.scient.san.publ., og har været med
til at lave undersøgelsen til Politiken.dk.
Han råder kvinder til at drikke moderate mængder af alkohol og at undgå de
store alkoholindtag på en enkelt dag.