Heftige byture er usunde
Det er markant mere usundt at drikke sig fra sans om samling én dag om ugen end at nippe til frikadellevinen hver dag. Alligevel drikker en stor del af befolkningen jævnligt mere end fem genstande på en aften.

Kroppen tager langt mere skade, hvis 21 genstande bliver bællet på et diskotek lørdag aften, end hvis man drikker tre glas rødvin syv dage om ugen. Og det er selvom mængden af alkohol er nøjagtig det samme og inden for Sundhedsstyrelsens alkoholgrænser.

Alligevel drikker en stor del af danskerne hyppigt mere end fem genstande ved én lejlighed, viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Knap 15.000 personer er blevet spurgt om, hvor mange gange om måneden de har drukket mere end fem genstande ved en lejlighed. Og ikke overraskende lægger de unge sig i front. 85 procent af drengene mellem 16 og 24 år har drukket mere end fem genstande ved én lejlighed den seneste måned, mens 69 procent af pigerne på samme alder har gjort det.

Men faktisk ligger gennemsnittet på 60 procent for mænd og 40 procent for kvinder. Og det er ikke godt for helbredet, for de heftige drukture er forbundet med en generelt højere dødelighed og større risiko for at komme til skade.

I stedet burde de mange genstande fordeles ud på alle ugens dage til et mere moderat forbrug, der oveni købet vil styrke hjertet. Derfor er rådet fra Sundhedsstyrelsen også at holde sig under fem genstande, hver gang man indtager alkohol.