Havneprojekter klar til bedømmelse
Buddene på, hvordan den nye havneby skal udformes, er blevet afleveret, og nu skal politikerne bare vælge.

Forvandlingen af Nordhavnen i Århus er kommet et vigtigt skridt nærmere. I fredags afleverede danske og internationale byggekonsortier nemlig deres bud på, hvordan den yderste del af Pier 4 trylles om fra container- og erhvervshavn til en ny, attraktiv bydel.
Fem konsortier var prækvalificerede til at give bud, og siden september har de tænkt og tegnet sig frem til deres forslag. De fem konsortier er MT Højgaard Gruppen, Sjælsø, NCC-Kuben, Light House og engelske Babcock & Brown,
Projekterne skal nu under luppen, og borgmester Nicolai Wammen (S) ser med spænding frem til opgaven.
»Der er tale om et ekstremt spændende og vigtigt byggeprojekt for Århus, og vi har længe set frem til den dag, hvor vi fik de første projektforslag i hus. Jeg glæder mig til at gennemgå forslagene og har stor tiltro til, at vores meget høje forventninger bliver indfriet,« siger han.
Allerede i dag vil tre særligt udvalgte arkitektfaglige rådgivere begynde at vurdere buddene, og på baggrund af en indstilling fra dem og kommunens egne rådgivere skal et politisk bedømmelsesudvalg beslutte, hvilket selskab man vil forhandle videre med.
Efter planen kan byrådet udråbe et vinderprojekt i slutningen af april.

Første etape

Området, som de fem konsortier har afgivet bud på, har plads til hele 40.000 etagekvadratmeter bolig og 18.000 etagekvadratmeter erhverv. Det er første etape i den stort anlagte omlægning af de bynære havnearealer, hvor containere og kraner må vige for lejligheder, caféer og butikker.
»De bynære havnearealer skal være en levende og mangfoldig bydel for hele byen, hvor den tætte kontakt til vandet bliver hovedattraktionen,« siger rådmanden for teknik og miljø, Peter Thyssen (R).