Have-tips til den kolde tid: Det bør du gøre i januar

Det er januar, og det meste af haven ligger i dvale. Men der er faktisk alligevel nogle ting, du kan kaste dig over, så haven kommer nemmere gennem den kolde tid.
Haven er også smuk i januar. Og du kan med fordel bruge nogle timer i den der, selvom vejret ikke umiddelbart er til det.
Haven er også smuk i januar. Og du kan med fordel bruge nogle timer i den der, selvom vejret ikke umiddelbart er til det. Foto: SCANPIX arkiv

Af gartner Susie Helsing Nielsen, ISABELLAS, Aller Media

Selv i det kolde januar er der havearbejde at se til. Især hvis der falder sne, har dine planter brug for lidt hjælp til at klare skærene.

Dæk planterne med dit juletræ

Hvis du endnu ikke har skilt dig af med dit juletræ, så kan du faktisk få nytte af det.
I stedet for at køre juletræet på genbrugsstationen kan du genbruge det ude i haven eller i krukkerne på altanen. Rigtig mange planter kan have gavn af grenenes beskyttende effekt, fx roser, lavendler, timian og salvie. Især planter i krukker er særligt udsatte for vinterens vejr og kan derfor nyde godt af lidt ekstra beskyttelse.

Udsalgskup: Fem fine sager til dit hjem. Se dem her

Ryst sneen væk

Sne er smuk og beskytter planterne mod frost og udtørrende solstråler på denne årstid. Men den kan også have skadelige konsekvenser, når den begynder at tø. De ”bløde” hække, dvs. hække, der ikke har stive grene, skal rystes fri for sne, inden den begynder at tø og tynge hækken ud af facon. Sne på taget af drivhuset skal fejes af, for det bliver meget tungt, når det bliver til tøsne, og skaber dermed en stor risiko for, at glasset går i stykker. Også stedsegrønne buske kan blive så tyngede af tøsneen, at grenene kan knække, så også her kan det være godt at få rystet grenene fri for sne.

Syv ting du aldrig må komme i opvaskemaskinen: Se hvilke her

Brænd ukrudt i køkkenhaven

Noget ukrudt vokser, blomstrer og smider frø hele året, når bare temperaturen er over frysepunktet. Derfor kan det være svært at udrydde ukrudt, hvis man ikke er meget omhyggelig med at luge det bort, inden det når at smide frø. Et eksempel er fuglegræs, hvor én plante i sin levetid, kan nå at smide ca. 15.000 frø. På arealer med bar jord, fx. i køkkenhaven, kan en tur med en gasbrænder gøre kål på både planter og frø i det øverste jordlag. Kultiver bagefter jorden igennem og gentag brændingen flere gange i løbet af de næste par måneder. Så er jorden ”ren”, når vækstsæsonen sætter i gang.

Her er Danmarks mest solgte plante: Se blomsten, vi er vilde med her

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.