Handlekraftig og stædig menighedsleder
Faderhusets talskvinde Ruth Evensen er karismatisk og giver aldrig op. Hun deler vandene mellem dem, der følger hende ubetinget, og dem, som går fra menigheden med dybe ar på sjælen.

Af Anne Pihl Ramussen

Hun er stærk, og hun er stædig. Faderhusets talskvinde, den 55-årige Ruth Evensen, har venner, der følger hende uanset hvad. Men hun har også efterladt mennesker, som er blevet forslået af mødet med hende. Med sit afslag om at sælge Ungdomshuset på Jagtvej 69 har hun endnu engang bevist, at hun ikke giver op. For når Ruth Evensen sætter sig et mål, forfølger hun det.

Ruth Evensen er vokset op i en kristen familie. I 6.-7. klasse kommer en ny dreng i hendes klasse. Han hedder Knut og bliver Ruths kæreste. De to bliver senere gift, og Knut Evensen omvendes til kristen. Sammen får de tre børn.

Ruth Evensen får aldrig en uddannelse. Men hun starter frisørsalonen ?King?s bride? på Nørrebro. Her skal folk ikke bare klippes. De skal også møde Gud. Og når hun får en idé, fører hun den altid ud i livet.

Som da hun i 1980?erne lejer Odd Fellow-palæet i København og laver et gigantisk modeshow under bannere med slagkraftige bibelcitater. Ruth Evensen har en karisma, som folk bliver draget af, og det fascinerer, fortæller tidligere medlemmer og nuværende sympatisører af Faderhuset.

I 1990 får ægteparret en profeti: De skal plante en ny menighed. Sammen med 15 andre ildsjæle starter de Menigheden Faderhuset, som udspringer af Kristent Center København. Knut Evensen bliver præst i den varme menighed, der især drager omsorg for forslåede mennesker, og andre københavnske kirker skeler misundeligt til frikirken, der vokser hastigt.

 

Rigdom og tro

Men i menighedens ledelsesgruppe blander Ruth sig stadig mere. Hun er blevet fascineret af den såkaldte Trosbevægelse, som er kendt for at love fremgang, godt helbred og rigdom til dem, der tror. Sygdom og nederlag er derimod et udslag af mangel på tro.

Ruth Evensen skaber en tryllekreds af handlekraft omkring sig, og hendes koleriske træk overskygger gemalens rolige sind. Samtidig begynder hun at få visioner på medlemmernes vegne. »Gud har sagt til mig, at du skal opløse forlovelsen«, »Gud har sagt til mig, at du ikke skal have en uddannelse«, kan hun finde på at sige. Og ofte følger medlemmerne hende.

I 1998 får Ruth Evensen en vision om, at hun skal være præst i Faderhuset. Knut bliver leder af menighedens skole, Samuelskolen, som i dag er lukket af Undervisningsministeriet.

Samtidig begynder andre kirker at slå alarm. Alene i 2001 forlader 60 medlemmer Faderhuset. Nogle på grund af Ruths hårde facon. Andre fordi Ruth blander sig i valg af partner og uddannelse.

I dag mødes de trofaste stadig til sang og dans i Samuelskolens lokaler i Rødovre. Men Faderhuset rækker ikke længere ud mod verden. Den har isoleret sig i huse rundt om i København, hvor medlemmerne bor. Ruth har overladt præsterollen til sin søn, Simon Peter. Men ingen tvivler på, at det stadig er Ruth, der står bag alle de beslutninger, der bliver truffet.