Handicappede Heidi tog sit eget liv: Kæmpede forgæves for bedre pleje

Heidi Neergaards bisidder gennem mange år tror, at hun med sit selvmord forsøgte at sende et signal. Kvinden på billedet er ikke Heidi Neergaard. (Foto: Modelfoto: Colourbox/arkiv)

Heidi Neergaard mistede sin ret til pleje i døgndrift, og det fik hende ifølge venner og bekendte til at begå selvmord.

Den handicappede Heidi Neergaard tog den 3. oktober sit eget liv.

Ifølge venner og bekendte var det en tvist med Randers Kommune om retten til pleje, der fik den 50-årige kvinde til at tage det drastiske skridt. Det skriver TV 2 Østjylland.

Tidligere havde Heidi Neergaard haft ret til pleje døgnet rundt, men 1. juni overgik hun til almindelig hjemmepleje. Det betød ifølge hende selv, at der ikke var tid og overskud hos personalet til at hjælpe hende i bad. Hun gik derfor flere uger uden at komme i bad. Kommunen gik ind i sagen og lovede ændringer, men i starten af oktober fik hun kommunens afgørelse.

- Det var meget nedslående for hende. Hun havde håbet på at få en bevilling, som levnede hende rimelige livsvilkår. Men telefonisk fik hun oplyst, at hun ville få seks timer. Hun spurgte, om det var dagligt, men hun fik svaret, at det var seks timer om ugen, og det tror jeg simpelthen træk tæppet væk under hende, siger Verner Hansen til TV 2 Østjylland. Han er tidligere forstander på institutionen Solbakken og bisidder gennem flere år for Heidi Neergaard.

Han minder samtidig om, at hun har haft hjælp i døgndrift, fordi hun havde brug for det, og han mener derfor, at det er at nedgøre hende at tilbyde seks timer. Verner Hansen tror, at Heidi Neergaaard med sin drastiske handling forsøgte at sende et signal.

- Hun har tidligere sagt, at hun ikke bare kæmpede for sig selv, men for de handicappedes rettigheder. Hun har også sagt, at hvis hun en dag ikke skulle være her længere, så ville hun også gerne have, at der blev fulgt op på det, siger han til TV 2 Østjylland.

I en mail til TV 2 Østjylland skriver Louise Høgh (V), der er formand for Socialudvalget i Randers Kommune:

- De pårørende har min største medfølelse, og jeg og Randers Kommune står naturligvis til rådighed, hvis de nærmeste pårørende ønsker en samtale og ønsker at gennemgå forløbet.

Hun vil ikke kommentere sagen yderligere.