Handel med fiskekvoter smadrer fiskeriet

Den lille fisker har trange kår efter frigivelsen af handel med de danske fiskekvoter, hvilket har resulteret i spekulation på markedet.
Små fiskere har det sværere på grund af handel med fiskekvoter, mener tidligere formand i Danmarks Fiskeriforening Bent Rulle.
Små fiskere har det sværere på grund af handel med fiskekvoter, mener tidligere formand i Danmarks Fiskeriforening Bent Rulle. Foto: Colourbox

Fiskeri-erhvervet er ved at blive ødelagt indefra.

Handlen med fiskekvoter har skabt en gruppe spekulanter - kvotebaroner - som sidder tungt på store dele af fiskeriet, skriver Jyllands-Posten i dag.

Siden fiskerikvoterne i 2003 og i 2006 blev frigivet til handel mellem fiskerne, er det blevet et indbringende marked. Og et marked, som enkelte store spillere dominerer.

De otte største skibe sidder på en fjerdedel af værdien af de samlede danske landinger i 2010, ifølge brancheorganet Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

Ifølge Jyllands-Postens beregninger har de samme otte skibe kvoteværdier for 4,8 mia. kr.

Spillet om- og handlen med kvoterne presser kvotepriserne op og ødelægger fiskesamfundene, mener tidligere formand i Danmarks Fiskeriforening Bent Rulle.

"Det smadrer den fisker, som levede for at fiske og af at fiske. Den fisker, som kun skulle bruge fiskeriet til at skaffe sig en god indkomst," siger han til Newspaq.

En enkelt trawler i Hirtshals har på grund af kvoterne en samlet værdi på en milliard kroner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.