»Han er lige så god som Zuma«
Fodbold ¿ Brøndbys nyindkøb Chris Katongo er lige så god som Sibusiso Zuma. Det mener den sydafrikanske journalist Kamlesh Gosai

Brøndbys nye angriber Chris Katongo er en stjerne i Sydafrika. Den 24-årige zambianske landsholdsangriber har spillet i den sydafrikanske klub Jomo Cosmo i to år, og ifølge sportsjournalisten Kamlesh Gosai fra den sydafrikanske avis Daily News er han lige så god som Sibusiso Zuma.

»Jeg vil mene, at han er cirka lige så god som Zuma. Zuma er mere en kreativ type, mens Katongo er en rigtig angriber« siger Kamlesh Gosai.

Sportsjournalisten mener, at Katongo er den bedste spiller overhovedet i den sydafrikanske liga.

»Han er stærk og muskuløs. Af en spiller af den størrelse at være, har han god bevægelse, han er hurtig og skarp foran mål. Han står ikke bare og venter foran mål. Han kan modtage bolden uden for feltet og selv skabe plads ved at sætte en mand eller to af. Han har scoret 15 mål i 15 kampe, han er topscorer og den bedste spiller i ligaen,« siger Gosai.

Han er overbevist om, at Katongo vil blive et hit i Brøndby.

»Han er fuld af selvtillid og meget målrettet, han lever et godt og sundt liv. Han kom til Sydafrika fra en zambiansk klub ejet af militæret, så han er meget disciplineret. I Sydafrika faldt han hurtigt til, og det tror jeg også, han vil gøre i Europa.«

Tidligere var den skotske klub Aberdeen meget interesseret i at købe Katongo, men klubben var ikke i stand til at betale den pris, Jomo Cosmo krævede. På rygteplan er zambianeren blevet sat i forbindelse med en række europæiske klubber fra blandt andet England og Frankrig. Ifølge Kamlesh Gosai var han en tur i engelske Portsmouth, dog uden at det blev til en kontrakt.

I stedet er han nu endt i Brøndby, og det er klubbens nye cheftræner, Tom Køhlert, godt tilfreds med.

»Jeg er glad for, at vi har købt Chris. Jeg har af gode grunde ikke selv set ham i aktion, men jeg har fået gode meldinger om ham fra de tre forskellige folk fra klubben der har set ham i kamp, heriblandt Anders Bjerregaard og Jørgen Henriksen. Han har en imponerende statistik, og så skulle han være hurtig, og alt i alt giver det os flere valgmuligheder i angrebet,« siger cheftræner Tom Køhlert.

Papirarbejdet omkring Katongos opholdstilladelse i Danmark er i gang på den danske ambassade i Sydafrika, og Chris Katongo ventes til Danmark i løbet af weekenden hvor han skal gennemgå det obligatoriske lægetjek. Herefter underskrives den endelige kontrakt med spilleren. Brøndbys sportschef, Anders Bjerregaard, håber på, at zambianeren kan nå med på klubbens træningslejr på Gran Canaria næste uge.Christopher Katongo

Født: 31. august 1982

Nationalitet: Zambianer

Vægt: 75 kg

Højde: 1,78 m

Tidligere klubber: Kalulushi Modern Stars (1998-2001), Green Buffaloes (2001-2004), Jomo Cosmos (2004-2007).

Zambias A-landshold: 22 kampe