»Han bandt mig for øjnene og begyndte at misbruge mig«
Den engelske avis The Daily Telegraph afslører omfattende misbrug af børn blandt FN-soldater i Sudan. Det er ikke første gang, at FN-soldater sættes i forbindelse med gruopvækkende overgreb på kvinder og børn.

14-årige Jonas husker tydeligt, første gang det skete.

»En mand i en hvid bil kørte forbi mig og spurgte, om jeg ikke ville sætte mig ind i bilen til ham. Jeg lagde mærke til, at det var en FN-bil på grund af, at den var hvid med sorte bogstaver. Manden havde et skilt på sit tøj. Da han stoppede bilen, steg vi ud, han puttede bind for øjnene af mig og begyndte at misbruge mig. Det var meget smertefuldt og fortsatte i lang tid. Da det var overstået, kørte han mig tilbage og skubbede mig ud af bilen. Så kørte han.«

Jonas er et af de 20 børn fra den sydsudanske by Juba, som har fortalt til den engelske avis The Daily Telegraph, at de FN-soldater, som opholder sig i Sudan for at beskytte lokalbefolkningen, rutinemæssigt misbruger dem.

Journalisterne har også set udkastet til en intern rapport fra FN’s børneorganisation UNICEF fra juli 2005, som beskriver problemet med FN-soldaternes seksuelle misbrug af børn i området.

Alligevel er der ikke gjort noget, selvom flere hundrede børn ifølge avisens oplysninger kan være blevet misbrugt.

I dag vender 14-årige Jonas ofte tilbage til det sted, hvor FN-soldaten første gang samlede ham op. Han håber på at få lidt penge for de smertefulde ydelser, som FN-soldaterne kræver.

»Jeg ved godt, at det er en forfærdelig ting at gøre, men jeg ser FN-bilerne køre rundt omkring barerne om aftenen, og jeg sidder i vejsiden og håber på at blive samlet op. Hvis jeg får 1.000 SD (17 kroner, red.) på en dag, så er det god dag,« siger Jonas til Daily Telegraph.

 

Den tabte generation

Jonas og de andre børn, som er tvunget til at prostituere sig for at overleve, er en del af Sudans »tabte generation«. Børnenes familier er fordrevet eller dræbt i den over 20 år lange borgerkrig, som har hærget det sydlige Sudan. En borgerkrig, som FN’s fredsbevarende styrker i maj 2005 blev sendt ind for at stoppe.

Overgrebene på de lokale børn skulle allerede være startet, kort tid efter den 10.000 mand store styrke rykkede ind i området.

FN’s hovedkvarter ville ikke kommentere anklagerne, før avisen onsdag trykte artiklen. Men efter afsløringerne kom frem, forsikrede FN’s generalsekretær for fredsbevarende indsatser, Jane Holl Lute, at anklagerne vil blive undersøgt til bunds.

»Der kan være sandhed i anklagerne. I disse områder kan det være svært at finde ud af sandheden. Jeg mener ikke, at dette er nye anklager, men ikke desto mindre vil vi behandle dem lige så seriøst, som vi behandler alle andre anklager,« siger hun til nyhedsbureauet AP.

 

Brodne kar

Chefen for FN’s fredsbevarende styrker i det sydlige Sudan (UNMIS) James Ellery afviser anklagerne og siger, at rygter hurtig spreder sig i det fattige land.

»Vi giver ofte orienteringer om FN’s adfærdskodeks. Ingen ansat af FN bør have seksuel kontakt med lokale. Men vi håndhæver en moralsk standard, som er meget, meget høj, og vi kan ikke forvente, at soldater, der tager ud, også opfører sig, som vi mener, at de bør. Der er mange lande, som er repræsenteret i FN-styrkerne, og blandt disse vil der altid være brodne kar,« forklarer han til Daily Telegraph.

 

Igen og igen

Det er langt fra første gang, at FN-soldater er involveret i sager om seksuelt misbrug. I starten af december blev der afholdt en konference i New York, efter BBC afslørede FN-soldaters misbrug af mindreårige i Liberia og Haiti.

»Ofte vil der være seksuel udnyttelse og misbrug, når man har fredsbevarende missioner i områder med ekstrem fattigdom, hvor kvinder og piger har en meget lav status i samfundet og få økonomiske muligheder, og de fredsbevarende styrker ikke bliver stillet til ansvar,« sagde direktøren for Human Rights Watch Iain Levine i forbindelse med konferencen.

Den nu afgåede generalsekretær Kofi Annan gentog ved samme lejlighed, at FN har »nul-tolerence« over for sine soldaters seksuelle misbrug.

Men nu kræver flere NGO’er handling og ikke blot ord fra FN’s nytiltrådte generalsekretær, Ban Ki-Moon.

»Hr. Ban vil blive bedømt på, hvor kraftig og hurtig handling han tager over for disse chokerende anklager. Dette er Hr. Bans første vigtige udfordring,« skriver direktøren for UN Watch i et åbent brev til FN’s ledelse.