Hamilton får frataget sit OL-guld fra 2004
Den tidligere cykelrytter Tyler Hamilton har bedt om at få frataget sit OL-guld fra Athen. Han får sin vilje.

Mændenes OL-enkeltstart i cykling fra 2004 får en ny guldvinder. Det sker, fordi den tidligere amerikanske cykelrytter Tyler Hamilton får frataget sin titel på grund af doping.

Den nye mester bliver russiske Viatcheslav Ekimov, mens sølvmedaljen går til amerikanske Bobby Julich og bronzen til Michael Rogers fra Australien.

Det fortæller en kilde fra den internationale olympiske komité (IOC) ifølge flere nyhedsbureauer, heriblandt Reuters, mens en anden kilde fortæller, at Hamilton allerede har afleveret sin medalje tilbage til det amerikanske antidopingagentur, Usada.

Og et brev - som Reuters har fået fingre i - fra IOC's præsident Jacques Rogge til Tyler Hamilton fra den 16. juli 2012 viser, der er noget om snakken.

- Jeg anerkender og takker for at have modtaget dit brev fra den 28. juni 2012, hvori du beder IOC om at fjerne dit navn fra den officielle liste over olympiske mestre og frasiger dig enhver interesse i den olympiske guldmedalje, skriver Rogge.

- I særdeleshed sætter jeg meget pris på, at du har udtrykt fortrydelse over at have brugt præstationsfremmende stoffer, og at du håber, du med dit eksempel og fremtidige bestræbelser vil fratage andre fra at bruge præstationsfremmende stoffer.

Hamilton fik ellers lov til at beholde sin medalje efter 2004 - selv om en prøve viste brugen af bloddoping - fordi laboratoriet tilfældigvis ødelagde prøven ved at fryse den ned.

Året efter fik Tyler Hamilton en toårig karantæne for sin brug af doping. Han kørte i 2002-2003 for Bjarne Riis' hold Team CSC.

/ritzau/