Hamas opfordrer Egypten til at åbne grænse
Hamas kalder Egyptens lukning af Rafah-grænsen efter drab på 20 egyptiske grænsesoldater for kollektiv straf.

Lederen af Hamas-bevægelsen i Gaza opfordrer torsdag Egypten til at åbne den vigtige grænseovergang, der har været lukket siden bevæbnede mænd dræbte 16 egyptiske grænsevagter i Sinai søndag.

Ismail Haniyeh lovede at støtte Egyptens undersøgelser af angrebet, som har ført til det største egyptiske militærangreb på Sinai-halvøen i næsten 40 år.

- Samtidig opfordrer jeg min bror, Egyptens præsident Muhammed Mursi til at åbne Rafah-grænseovergangen for at opretholde livlinen til Gaza, siger Haniyeh ved en middag som afslutning på dagens ramadan-faste.

- Gaza vil aldrig være noget andet end en kilde til stabilitet for Egypten, tilføjer Haniyeh.

Han siger også, at de, der er ansvarlige for Sinai-drabene, er med i en sammensværgelse for at stramme en israelsk blokade mod Gaza. Den har været i kraft, siden Hamas tog magten i området i 2007.

Gazas islamistiske magthavere har udelukket spekulationer om, at bevæbnede palæstinensere skulle have deltaget i Sinai-massakren og har kritiseret regimet i Kairo for at have indført kollektiv straf mod den fattige eksklave.

Rafah-overgangen bruges normalt af 800 mennesker, der tager til Egypten dagligt. Det er det eneste vindue for størstedelen af befolkningen i Gaza.

Endnu har ingen påtaget sig skylden for søndagens angreb, da angriberne kaprede to pansrede mandskabsvogne for at kunne storme den israelske grænseovergang. En nåede igennem, før angriberne blev dræbt af israelsk ild.

Episoden er den dødeligste langs grænsen mellem Israel og Sinai i årtier.

Ud over at udfordre den israelsk-egyptiske fredsaftale fra 1979, der allerede blev anstrengt ved den vestligt allierede Hosni Mubaraks fald sidste år, sætter volden også spørgsmålstegn ved båndene mellem Det Egyptiske Broderskab og Hamas i Gaza.

/ritzau/Reuters