Hamas-leder anerkender staten Israel
De nye toner fra Hamas skubber næste skridt mod permanent fred over til israelerne, mener mellemøstforsker.

Efter i årevis at have bekæmpet Israel tog det islamistiske parti Hamas onsdag en overraskende kovending, da et højtstående medlem i realiteten anerkendte den jødiske stat. Det kan puste nyt liv i drømmen om fred i Mellemøsten.

Det højtstående medlem af den palæstinensiske selvstyres regeringsparti Hamas Khaled Meshaal sagde, at Israel har ret til at eksistere som stat. En officiel anerkendelse fra Hamas vil dog først komme i det øjeblik, at en palæstinensisk stat er blevet oprettet og anerkendt af det internationale samfund, understregede Khaled Meshaal onsdag ifølge Reuters.

»Der vil blive ved med at være en israelsk stat, dette er et faktum. Som palæstinenser taler jeg i dag for det palæstinensiske og arabiske krav, om en palæstinensiske stat indenfor grænserne fra 1967. Det er derfor sandt, at der vil være en stat ved navn Israel på resten af den palæstinensiske jord,« sagde Khaled Meshaal.

 

Første skridt mod fred

Hamas har indtil nu som regeringsparti i de palæstinensiske selvstyreområder ikke anerkendt og i stedet bekæmpet den jødiske stats eksistens. Dette har ført til økonomiske sanktioner fra af Hamas fra Israel, USA og andre vestlige lande.

Ifølge mellemøstforsker ved Syddansk Universitet Jakob Feldt skal kommentaren ses som et led i en politisk forhandling.

»Man vidste jo godt, at Hamas de facto anerkender Israel, eftersom de forhandler om alle mulige ting. Det, Israel ønsker, er en officiel og mere symbolsk pakke fra Hamas, hvor man anerkender Israels ret til at eksistere og leve i tryghed. Og dette kan ses som første skridt på vejen til det,« siger han.

Højst sandsynligt har Hamas også en bagtanke, når et ledende medlem af organisationen kommer med sådan en udmelding.

»Det her er del af en gensidig politisk pression. Ved at vise denne venlighed, sender israelerne den politiske bold over på Israels banehalvdel. Men Israel vil med 99 procent sikkerhed sige, at det ikke er godt nok,« siger Jakob Feldt.