Halloween-sminke til børn indeholder uønsket kemi
Teatersminke indeholder i nogle tilfælde stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Marie Hald/Ritzau Scanpix
Forbrugerrådet Tænk Kemi har fundet stoffer i teatersminke til børn, som mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Hvis dine børn skal klædes ud i anledning af halloween den 31. oktober, så skal du være opmærksom på, hvad du bruger til at sminke dem som en zombie eller en klovn.

Flere teatersminker, som kan købes i danske butikker, indeholder stoffer, som kan være problematiske. Det viser en gennemgang af over 150 teatersminker i Forbrugerrådet Tænks app "Kemiluppen".

Flere af sminkerne indeholder blandt andet propylparaben, methylparaben, ethylparaben eller antioxidanten BHT. Og det er stoffer, som alle er mistænkte for at være hormonforstyrrende, fortæller seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet Julie Boberg.

- Stoffernes hormonforstyrrende effekt er vist ved høje doser, så det er mest problematisk, hvis man er udsat for dem fra flere forskellige produkter, siger hun.

- Men når dette nu er produkter, som man kan vælge til og fra, så giver det god mening at vælge de produkter fra, hvor man mistænker, at der er problemer, siger hun.

BHT og nogle af de ovennævnte parabener findes også i nogle cremer og fødevarer, da de bliver brugt som konserveringsmiddel.

Hvis kvinder bliver udsat for en problematisk mængde hormonforstyrrende stoffer under graviditeten, kan det øge risikoen for misdannelser af kønsorganerne hos barnet, og drengebørn kan få lavere sædkvalitet.

Men man ved ikke med sikkerhed, hvor stor en mængde hormonforstyrrende stoffer, børn skal udsættes for, før det bliver problematisk, påpeger Julie Boberg.

Hos Forbrugerrådet Tænk Kemi understreger projektleder Stine Müller også, at den enkelte ansigtsmaling ikke i sig selv er farlig for børn eller voksne at bruge.

- Det er ikke det enkelte produkt, der er problemet. Problemet er den samlede mængde uønskede stoffer, som vi bliver udsat for, siger hun og fortsætter:

- Så hvis man vil nedsætte den, kan det svare sig at være selektiv med sine produkter - inklusiv halloween-sminken. For der er heldigvis også en del sminker uden de problematiske stoffer, siger hun.

Når du køber ansigtsmalingen eller sminken, kan du tjekke, om de stoffer, der står på indholdsfortegnelsen, figurerer på lister over problematiske stoffer - for eksempel EU's liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer, som kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Du kan også bruge Forbrugerrådet Tænks app "Kemiluppen" til at tjekke indholdsstofferne i produkterne.

Stine Müller fraråder, at man køber teatersminke fra netbutikker uden for EU.

- Inden for EU stilles der krav til denne type produkter, men hvis man køber dem uden for unionen, ved vi ikke, hvad det er for en lovgivning, produkterne skal leve op til, siger hun.

For at undgå allergiske reaktioner kan det i øvrigt være en god idé at købe produkter, der i videst muligt omfang er i fast form.

En flydende sminke kan indeholde langt flere konserveringsmidler, som kan være problematiske, oplyser Forbrugerrådet Tænk.

Før du påfører sminken eller ansigtsmalingen, er det en god idé at bruge en fed creme under sminken, som beskytter huden, og gør det nemmere at få sminken af igen.

Undgå at smøre sminken på læberne, omkring øjnene og på smårifter og sår. Undgå også områder, hvor huden er meget tør.

Når sminken skal fjernes, er det vigtigt at bruge vand og sæbe, hvis det er en vandbaseret sminke, og rensecreme, hvis det er en fedtbaseret sminke, anbefaler Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Af Kristine Dam Johansen