Hætteklædte overfaldt demonstration

Et fakkeloptog endte lørdag eftermiddag i tumult, da en gruppe maskerede unge kastede flasker mod autonome fra Ungdomshuset, som opholdt sig på Rådhuspladsen i København.

En enkelt blev ramt i hovedet og fik en flænge, oplyser den centrale vagtleder ved Københavns Politi, Henrik Olesen.

»Der kommer mellem 10 og 15 løbende – måske 20 – som kaster flasker mod de autonome. De er formentlig folk fra højrefløjen, men vi ved det ikke med sikkerhed,« siger Henrik Olesen.

Demonstrationen startede uden direkte sammenstød, da Venstres Ungdom (VU) samledes foran Christiansborg. De unge venstrefolk ville vise deres støtte til, at Ungdomshuset på Jagtvej i København ryddes.

»Det er rart, at vi har politiet til at beskytte os«.

Sådan lød det fra én af demonstranterne, da omkring halvanden hundrede VU’ere nåede frem til Rådhuspladsen med fakler i hånden. De unge venstrefolk havde nemlig fået selskab af autonome, som gik forrest i optoget fra Christiansborg til Rådhuspladsen med bannere og slagråb.

»Hvad enten folk er for det ene eller det andet, kan vi ikke forbyde dem at gå med i en demonstration. Så måtte vi i stedet dele grupperne op,« forklarer Henrik Olesen fra Københavns Politi.

På Rådhuspladsen slog politiet ring om Venstres Ungdom, mens sympatisørerne af Ungdomshuset måtte blive på afstand.

»Jeg synes, det er kedeligt, at de ikke vil lade os have vores demonstration i fred. De råber og kommer med bannere, og det er sådan noget, der godt kan føre til ballade. Det viser bare, at de har en mangel på respekt for de grundlæggende demokratiske værdier,« lød det fra VU-formand Karsten Lauritzen.

Venstrefolkene var gået til kamp for at beskytte ejendomsretten, og de mener, at de unge bør overlade huset til den kristne frikirke Faderhuset, som ejer bygningen, mener VU.

Da talerne på Rådhuspladsen var slut, begyndte VU’erne langsomt at sive væk fra pladsen, da de senere skulle samles til gallafest.

Men en gruppe fra Ungdomshuset blev stående på pladsen. De havde klædt sig ud i fint tøj og optrådte under navnet »Foreningen for Flere Operahuse«. Pludselig kom den hætteklædte gruppe løbende fra det ene hjørne af Rådhuspladsen og kastede med flasker.

Politiet satte straks efter dem og tilbageholdt et par stykker. Men de er dog ikke anholdt, da politiet ikke har beviser for, at de kastede flaskerne. Tidligere på eftermiddagen havde politiet sigtet en håndfuld for at forstyrre ordenen, mens en enkelt var i besiddelse af en kniv.