Mens sneen falder og nattefrosten gør jorden hård som sten, går byggeriet den hårdeste vinter i mange år i møde.
Arbejdsløsheden blandt murere, tømrer og andre byggefolk vil stige dramatisk de kommende måneder. 10.767 arbejdere vil stå uden arbejde i den sidste vintermåned, februar.
Det konkluderer en analyse fra fagforbundet 3F.
Og får vi en vinter med masser af sne og frost, vil endnu flere miste jobbet. En hård vinter vil få entreprenørerne til at vente med at bygge nyt til foråret, lyder det fra Anita Vium, cheføkonom i 3F.
”Vi vil se en fordobling af byggeledigheden, som vi plejer. Men jeg frygter, at arbejdsløsheden bliver endnu værre, hvis vi får en hård vinter, mens byggebranchen er presset,” siger Anita Vium.
Lang kø
Sortest ser det ud for de 2.570 byggearbejdere, der allerede har været uden arbejde i 10 af de seneste 12 måneder. Det er 62 procent flere langtidsledige end i sidste vinter.
”Murere og tømrere er vant til at være ledige nogle måneder i vinteren. Men de langtidsledige vil blive ramt endnu hårdere, for de vil få ekstremt svært ved at finde arbejde,” vurderer Anita Vium.
Håndværkerfirmaerne er enige i den dystre vurdering:
”Vi forventer faktisk, at aktiviteten i byggeriet vil være endnu lavere i denne vinter end sidste år,” siger Torben Liborius, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.
Grønt fradrag
Selvom ordrerne så småt begynder at rulle ind hos industrien og andre brancher, står byggeriet stadig tilbage i krise.
Derfor har Dansk Byggeri lanceret et forslag om et ”grønt fradrag”, som skal skaffe opgaver til byggefirmaerne og sørge for at renovere danskernes boliger til at spare energi.
”Det vil fjerne 5-6.000 byggearbejdere fra ledighedskøen og samtidig sætte gang i de nødvendige energirenoveringer,” siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.
Fradraget skal være et tilskud på op til 40.000 kroner af udgifter til håndværkere, som danskere hyrer til at renovere boligen til at spare energi. Dansk Byggeri mener, at udgifterne fra staten vil tjene sig ind, fordi færre byggearbejdere så er på dagpenge.
"Sæt gang i byggeriet"
”Vi står med en stor ledighed og en masse opgaver, der skal løses. Det grønne fradrag vil få enderne til at mødes og koster ikke staten noget,” mener Torben Liborius.
3F frygter, at fradraget vil blive en uheldig gentagelse af renoveringspuljen, der ikke gav som mange job, som det var planen.
”Erfaringerne fra renoveringspuljen er ikke særlig gode. Jeg synes, det offentlige burde sætte gang i energirenoveringer af skoler og daginstitutioner. Det vil have en klar effekt på beskæftigelsen,” mener Anita Vium.