Administration 

Hård kritik af borgmester: - Ville fungere bedre som general i hæren

Nyheder
fredericias tidligere borgmester Jacob Bjerregaard står foran hus iført frakke og halstørklæde
Den nu forhenværende borgmester i Fredericia Jacob Bjerregaard får hård kritik af tidligere chefer i kommunen. (Foto: Ritzau Scanpix / Claus Bonnerup)

16 af de 20 chefer, som forlod Fredericia Kommune under daværende borgmester Jacob Bjerregaard, taler om dårligt arbejdsmiljø og topstyring. Bjerregaard afviser kritikken.

Fredericias tidligere borgmester Jacob Bjerregaard gik selv. Kommunaldirektøren og økonomidirektøren er hjemsendt. Snart vil en stor advokatundersøgelse formentlig fortælle hvorfor.

Undersøgelsen bygger blandt andet på interviews med tidligere og nuværende chefer i kommunen. TV SYD har talt med 16 af de 20 chefer og direktører, som forlod kommunen, efter Jacob Bjerregaard (S) blev borgmester i 2014.

Alle 16 vil gerne tale til baggrund, men betinger sig, at de kan være anonyme. De fortæller om dårligt arbejdsmiljø og en meget usædvanlig topstyring.

- Jeg sagde op, for jeg ikke ville finde mig i Jacobs facon. Det var ellers en fantastisk arbejdsplads, men det ændrede sig, da han kom ind ad døren. Han havde ingen tillid til folk og indførte en topstyring, så det ikke længere var rart at gå på arbejde”, siger en af cheferne til TV SYD.

Hård tone

Jacob Bjerregaard beskrives som en meget ambitiøs og utålmodig mand. Kilderne siger, at der blev skabt en meget konfrontatorisk omgangstone, og at mange medarbejdere har lidt under det.

Som chef gjaldt det om at skærme sine medarbejdere for borgmesteren, for ”folk præsterer jo ikke optimalt, når de frygter chefens reaktion”. En af kilderne mener, at Jacob ”ville fungere bedre som general i hæren”:

- Han talte virkelig grimt til folk og brød sig ikke om modargumenter. Kritikere blev kørt ud på et sidespor, og han skældte folk ud foran deres kolleger. Derfor er der arbejdsopgaver, som kunne være løst bedre. Det førte også til begrænset interesse for at søge job i Fredericia.

Toppen røg hurtigt ud

Mindst 20 topchefer og direktører fratrådte fra januar 2014, da Jacob Bjerregaard blev borgmester, til han stoppede ved årsskiftet. Det er ifølge eksperter et usædvanligt højt antal.

To kommunaldirektører røg ud, inden den nu hjemsendte kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe blev ansat. Alle fire medlemmer af direktionen var ude af døren i løbet af Bjerregaards første år som borgmester.

- De blev skubbet ud af kommunen, alle fire, siger en af eks-cheferne.

- Jacob ville rydde op og samle sit eget hold. Han stolede kun på de folk, han selv ansatte. Men når 20 topchefer forsvinder på kort tid, så kan det ikke være rationelt det hele.

I 2019 kom et såkaldt mulighedskatalog, som i høj grad var et sparekatalog. Her kunne nogle chefer læse, at man ville fjerne deres funktion. Man kunne lige så godt have sat deres navn på listen over, hvem man overvejede at fyre, siger DJØF-tillidsmand i Fredericia Kommune, Bobby Bhatia, til TV SYD.

- Sidste år skete der en ekstremt stor udskiftning blandt DJØF-ansatte i kommunen. Omkring 30 procent af de DJØF-medarbejdere, jeg repræsenterer, er ansat inden for det seneste år. Jeg ved, at mange stoppede, fordi de var utilfredse med arbejdsmiljøet, siger Bobby Bhatia.

Skabte et enevælde

En række chefer påpeger, at Jacob Bjerregaard ikke stolede på embedsværket. Derfor håndplukkede han ifølge kilderne sit eget hold af konsulenter og byggede sit eget politiske sekretariat.

Det delte kommunen i to, selv om ingen så skævt til de nyansatte, men borgmesterens nye stab blev aldrig integreret med resten af kommunen. Staben blev med glimt i øjet omtalt som ”den anden kommune”.

Ifølge kilderne skabte bykongen et enevælde. Jacob Bjerregaard ville ind i beslutninger på alle niveauer, hvilket er usædvanligt.

Han ville bestemme, hvem som skulle ansættes. Og han brød sig ikke om, hvis der blev holdt ledermøder uden ham, selv om det er helt normalt.

Alle dagsordener skulle godkendes af borgmesteren, som fik sagsfremstillinger skrevet om. Nogle sager blev taget af, mens andre gik direkte i økonomiudvalget, hvor han selv sad ved bordenden. Så slap han for, at der kom en indstilling fra fagudvalg eller fra forvaltningen, som han ikke var enig i.

- Alt ansvar skulle ligge hos Jacob, men det er umuligt i en kommune med over 3000 ansatte. Han var bykonge. Men én mand kan ikke være filter for alt, for der opstår flaskehalse, hvis ingen tør beslutte noget selv, siger en tidligere chef.

Gode resultater

Kritikken af hans ledelsesstil er én ting. Noget andet er de politiske resultater. Her vender en række af de tidligere chefer faktisk tommelfingeren opad.

De roser, at der er lavet byudvikling ”gjort op med den værft- og bryggeriforståelse, som altid har præget Fredericia”. Musical, nybyggeri og krydstogtskibe har vist byen fra en ny side.

- Hvis du spørger folk på gaden i Fredericia, så er der masser af mennesker, som er kede af, at han er stoppet. Nogle siger, at det er noget skidt med den byggegrund, men at han også gjorde gode ting for byen og for byens image, lyder det.

Men internt på rådhuset blev der udtrykt håb om, at han fik en ministerpost i S-regeringen, så Fredericia kunne få en ny borgmester.

Ingen sagde stop

Hvorfor var der ingen, som sagde stop? Hvor var cheferne, byrådsmedlemmerne og tillidsrepræsentanterne henne?

Her lyder forklaringen, at Jacob Bjerregaard havde en meget stærk position, fordi valget gav socialdemokratisk flertal i byrådet.

Den magt brugte han ifølge kilderne til at skille sig af med de kritiske chefer, der var tæt på ham. Mens politikerne fik gode poster, så de var tilfredse og ukritiske. Syv år i træk stod hele byrådet bag budgetforliget. Der var en grad af magtarrogance, siger en fratrådt direktør:

- Bjerregaard blev fornærmet, hvis andre havde en anden opfattelse. Men når en borgmester jorder objektive fakta og vil sagsbehandle, så opstår der problemer. Klassiske embedsdyder som objektivitet og neutralitet blev udfordret. Der er brug for faglighed, ordentlighed og retning. 

fredericias tidligere borgmester Jacob Bjerregaard står foran google-skilt
Her ses Jacob Bjerregaard ved åbningen af et Google-datacenter i Fredericia 30. november 2020. (Foto: Ritzau Scanpix)

Bjerregaard afviser

En række af de fratrådte chefer er interviewet til den advokatundersøgelse, som skal kaste lys på de mange sager og rygter i Fredericia Kommune.

Her har de blandt andet talt om topstyring og kontrol. Derudover fastslår de, at de ikke kender undersøgelsens konklusioner.

”Men flere gik for vidt i deres borgmesterbetjening. Det vil nok fremgå af advokatundersøgelsen, at der har været inhabilitet og manglende ordentlighed i sagsbehandlingen. Det gør ondt at tænke på”.

Jacob Bjerregaard siger til TV SYD, at han ikke kan genkende det billede, som tillidsmanden og de tidligere topchefer tegner.

- Når man slanker ledelsen for at finde penge til velfærd, så giver det nogle reaktioner. Det var et politisk valg, som hele byrådet stod bag. ”Topstyring” er et negativt ladet ord, men jeg har blandet mig i de vigtigste sager. For eksempel fik vi hurtigt anlægsloftet i økonomiudvalget, så vi blandt andet kunne bygge en langside på vores fodboldstadion, siger Jacob Bjerregaard.

- Kilderne siger, at du har skældt folk ud foran deres kolleger.

- Det kan jeg ikke genkende. Jeg har temperament, som jeg bruger til at skabe engagement, og jeg har en tydelig og fri tone, siger Jacob Bjerregaard.

Kritikerne siger også, at der var så meget topstyring, at folk ikke turde tage beslutninger. Og at det skabte flaskehalse?

Jo, men det er en udfordring i enhver organisation. Ingen har banket på min dør og sagt, at de var utilfredse. Og det er lidt svært at tage imod kritik, når det kommer fra anonyme kilder, siger Jacob Bjerregaard.

Sløret løftes snart

Advokatundersøgelsen tog udgangspunkt i Jacob Bjerregaards køb af en attraktiv byggegrund i Fredericia. En række artikler har antydet, at han brugte sin magtposition til at sikre sig grunden - for næsen af andre interesserede borgere.

Siden er undersøgelsen udvidet til at omfatte andre sager. Sideløbende kører en intern undersøgelse, der blandt andet skal redegøre for hotelovernatninger, forskellige samarbejdsaftaler og konkursen i Fredericias teater.

Både kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe og økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard er hjemsendt. Det er ikke oplyst hvorfor. Både kommunen og advokatfirmaet Horten, som står for undersøgelsen, holder kortene tæt til kroppen.

Anonyme kilder

Denne artikel er blevet til i forlængelse af en lang række lange samtaler med de fratrådte chefer og direktører. TV SYD har undtagelsesvis valgt at imødekomme kildernes ønske om anonymitet i denne sag, da den er af væsentlig og stor offentlig interesse. Samtidig med, at de informationer, som de fratrådte chefer og ledere bidrager med, ikke har kunnet tilvejebringes under andre forudsætninger. Alle kilders fulde identitet er TV Syds redaktionen bekendt.

en gravid kvinde vinker
Kendte

Rihanna er blevet mor

Storebæltsbroen i skumring
Nyheder

Storebælt lukker for trafikken 

En flot mand og en sportsvogn
Biler

James Bonds bil til salg

En mand med skæg og briller
Kendte

Verdensberømt komponist død

Rejsende i en lufthavn
Rejser

Medarbejdermangel i lufthavn: Kom i god tid 

En glad forfatter
Bøger

Her er topscorerne af bibliotekspenge

Et par med en chek
Helt vildt

De vandt 1.6 milliarder

en brunette smiler
Kendte

Le Gammeltoft stopper med øjeblikkelig virkning

En hvidhaj og en dykker
Dyreliv

Denne monsterhaj er verdens største

en dame med briller
Kendte

Tine Bryld kommer på frimærke

mand kigger ind i kameraet
Helt vildt

Negle løser 34 år gammel mordsag

udsnit af stole
Nyheder

Ambitiøs

møbelforhandler

konkurs

villa i solskin
Livsstil

Trods millionrabat: Her er landets absolut dyreste håndværkertilbud

mand tæt på
Nyheder

Folketinget freder Hjort Frederiksen i lækagesag

person med statuette
Film og TV

Ny film med Anders Matthesen får hug

billede fra matador
Kendte

Matador-stjerner

samles i talkshow

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Stormomsust:

Harry og Meghan
har fireårs bryllupsdag

billede af politibil
Krimi

Lastbil taber hjul
og kvæster cyklist

to mænd hilser på hinanden
Kongelige

Skandale-kongen
vender kortvarigt hjem

flag hejses
Nyheder

OVERBLIK: Det skete natten til torsdag i Ukraine-konflikten

En puma på en klippe
Dyreliv

Puma angriber kvinde og hendes hund

Jagerfly på himmelen
Kendte

Tom Cruise hædret med jagerfly i Cannes

Sport

Esbjerg ned i 2. division

Mænd prøver at køle sig af
Nyheder

Indien risikerer 100 gange flere hedebølger i fremtiden

en gråhåret mand i jakkesæt
Nyheder

Tesfaye afviser at give Folketinget indsigt i Hjort-sag

Et par på den røde løber.
Kendte

Sidney Lees ekskæreste taler ud

En mørk mand med en taske
Krimi

Denne mand er farlig:

Skar øret af sit offer

En karton mælk
Mad og drikke

Mælkepriser kan stige 50%

Dronning Elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har spist disse sandwiches hele sit liv

En barmfager blondine i en sofa
Film og TV

Pluto-tv er landet:

Se Familien fra Bryggen hele døgnet

en ung mand
Krimi

Russisk soldat om krigsforbrydelse:

Jeg er skyldig

En masse flasker på et samlebånd
Nyheder

Flaskemangel truer

bryggerier

Et villa kvarter
Nyheder

Spår markant fald

i boligpriser 

Billede taget udover Prag man kan se de mange broer.
Helt vildt

Vanvittig billigt: 

Flyv til Prag

for 66 kroner

En politibil med udrykning.
Krimi

Ung mand anholdt

for hotel-drab 

Portræt af Anders Matthesen
Kendte

Anders Matthesen som

førsteelsker: Der er

intet at gemme sig bag

Timm Vladimir sidder i en bar og kigger ind i kameraet.
Kendte

Timm Vladimirs

sommerhus

solgt under prisen

Picasso maleriet
Helt vildt

Picasso solgt

for 477 millioner

En kvinde ligger og sover på en sofa.
Nyheder

Danskerne bruger for

meget tid på sofaen

Steve Wynn set i profil nedefra
Nyheder

Kasinokonge mistænkt

for at være hemmelig agent

Norsk politi på gade på gerningsnatten
Nyheder

Dræbte med bue

og pil: Nu begynder

retssagen

Vragresterne fra flystyrtet
Nyheder

Styrtede flyet ned

med vilje

brand i ejendom
Krimi

Voldsom brand i København 

Nyheder

Høring om ufoer i USA's Kongres

Glas med bebymos
Sundhed

Babymad tilbagekaldes:

Kan indeholde bly

Politibil med udrykning
Nyheder

22-årig død:

Klemt ihjel af

gulvvaskmaskine

Børsen i København
Nyheder

Ikonisk bygning skal renoveres for trecifret millionbeløb

signalkrebs
Dyreliv

Krebse-drama:

Nu dominerer 

invasiv art

 Ben Mottelson og Aage Niels Bohr
Nyheder

Danmarks sidste nulevende nobelprismodtager er død

Politiet på gerningssted
Krimi

Efterlyst for drabsforsøg - nu er han fundet

Familie på indkøb
Mad og drikke

Indfører prisloft på basisvarer

Ole Thomsen
Nyheder

Amputationsskandalen:

Fyret direktør får

gyldent håndtryk 

lottokuponer
Helt vildt

Største pulje nogensinde:

I aften kan du vinde 581 mio

cyklister på slottet
Nyheder

Valdemars Slot lukkes af

der arbejdes i haven
Livsstil

Fiks din havejord og
få succes med planter

uheld
Krimi

Væltet lastvogn lukkede motorvej - tabte læs med træstammer

Krimi

54-årig fængslet for at

slå ekspartner ihjel

sommerhus i solskin
Livsstil

Drømmer du om et sommerhus?
- her er det billigst

lykkeligt par
Kendte

Karsten Ree har
tabt milliardbeløb

isabella
Nyheder

Isabella Arendt forlader Kristendemokraterne

biler på motorvej
Krimi

Bil i brand - massiv kø på motorvej

lækkerier på et bord
Nyheder

Spis det ikke - olivenprodukt tilbagekaldt

Amber Heard i retten
Kendte

Heard afviser afføring
i Johnny Depps seng

mand poserer
Kendte

De kendte mindes

Sidney Lee

mand med bandana
Kendte

Sidney Lee er død

tre x factor dommere sidder bag bord
Kendte

Martin Jensen færdig 
i X Factor

syv personer poserer i farvestrålende tøj
Kendte

Syg Lisbet Dahl

færdig i Cirkusrevyen

mand poserer
Nyheder

Kendiskok alvorligt

skadet i knivangreb

beredskabsfolk arbejder ved togstation
Krimi

To personkørsler på

samme station

ugeblad på hylde
Krimi

Se og Hør

frifundet 

håndsprit
Helt vildt

Skolepiger fik

håndsprit

i stedet for vand

person holdes for munden
Krimi

Filmede naboens børn:

Tiltalt for seks

voldtægter af børn

skole set fra vejen
Krimi

Mystik om ulykke på skole: 22-årig kvinde dør

kvinde smiler til fotografen
Kendte

Annette Heick:
Lys og lykke med
en anden mand

piller
Nyheder

Advarer: Medicinrester kan ende i forkerte hænder

mand bruger kikkert
Nyheder

Første officielle sommerdag - mange får op til 25 grader

byggekraner
Krimi

Advokat tiltalt i bestikkelsessag om millioner

ægtepar snakker
Helt vildt

Ægtepar sagsøger søn:

Vi vil have et barnebarn

kroen brænder
Krimi

Efter ti måneder: Ejere får nedbrændt historisk kro tilbage

demonstration i sri lanka
Nyheder

Kriseramt land løber snart tør for benzin