18-årig forsvarer LA-profil: Man skal gøre sig fortjent til andre folks penge
Emilie Jäger er gymnasieelev på Skanderborg Gymnasium. Foto: Privat
Man skal ikke svines til, bare fordi man mener, at folk, der søger førtidspension, skal have deres arbejdsevne grundigt testet først. Sådan lyder det fra 18-årige Emilie Jäger i et debat-indlæg.

Hvorfor er det ondt at mene, at man skal gøre sig fortjent til andre folks penge?

Sådan spørger 18-årige Emilie Jäger i et debatindlæg i Jyllands-Posten torsdag.

Hun har ikke ondt af mennesker, der bliver kørt igennem arbejdsprøvning efter arbejdsprøvning for at finde frem til, hvor meget de egentligt kan arbejde. Tværtimod. Og det burde det slet ikke være kontroversielt at mene.

Til gengæld er det et problem, at man ikke kan have det synspunkt uden at blive svinet til.

- Jeg er så ked af, at man bliver kaldt ond, dum eller grådig, hvis man mener, at arbejdere skal have flere af de penge, de tjener selv, siger Emilie Jäger til Avisen.dk.

Debatindlægget kommer på baggrund af DR2-programmet Debatten sidst i oktober, hvor LA-politikeren Laura Lindahl spurgte kontanthjælpsmodtager Kim Madsen, der også er talsmand for gruppen Jobcentrets Ofre: “Hvorfor kan du ikke bare gå ud og tage et job?“

Artiklen fortsætter under videoen.

Det spørgsmål blev for meget for mange danskere, der fløj til tasterne og kaldte Lindahl “møgso, "en møgkælling", "ondskabsfuld", "en dum blondine" og "en lille naiv pige”.

- Og det, tror jeg, ikke er godt for den politiske diskussion. Det er enormt uhensigtsmæssigt, siger Emilie Jäger.

Den 18-årige gymnasieelev har netop for to uger siden meldt sig ind i Liberal Alliances Ungdom.

Så debatten har da ikke skræmt dig væk fra politik? 

- Nej, men nu er det måske også forskelligt, hvad man bliver motiveret af. Men langt størstedelen af befolkningen vil ikke bryde sig som om at blive kaldt egoistisk og ond og dum og grim. Jeg kender ikke nogen, der er blevet overbevist af et andet synspunkt af at blive kaldt dum og grådig, siger hun.

Kritikken fra de her borgere er jo ikke, at de skal arbejdprøves, men at det kan tage 5-6-7 år at få en afgørelse. Og at de skal gennem mange arbejdsprøvninger, hvor nogle sågar skal have testet, om de kan arbejde blot fem minutter om dagen. Kommer der et tidspunkt, hvor du får ondt af dem? 

- Der er ingen tvivl om, at jeg har rigtig ondt af de mennesker, der har det rigtig hårdt og svært. Men hvis man husker på, at hver en krone, man får, har nogle andre skullet arbejde for, så tror jeg måske, at man siger "okay, så prøver jeg lige at arbejde de her fem minutter."

Kan du slet ikke forstå, at folk bliver provokeret af Lindahls udtalelser?

- Hvis man føler sig berettiget til at få en hel masse penge af staten, uden at man selv behøver give fem minutter ekstra, så kan jeg godt forstå det. Men det har mere med individets “mind-set” end med Laura Lindahl at gøre, siger Emilie Jäger.