Gyldne fremtidsudsigter sender Lundbeck-aktien i vejret
Kåre Schultz satte sig sidste år i spidsen for medicinalvirksomheden Lundbeck og iværksatte en spareplan, som allerede ser ud til at kaste resultater af sig i år. Foto: Ida Munch/Polfoto
Lundbeck-aktien er steget knap 15 procent onsdag. Selskabets turnaround går hurtigere end forventet.

Efter et par dage med mørkerøde tal og store kursfald for de danske aktier har onsdag vist sig fra en langt mere positiv side.

Særligt Lundbeck-aktien stråler efter et regnskab, der ganske vist viste stort underskud på grund af store nedskrivninger sidste år, men som frem for alt giver håb om gode tider de kommende år.

Mandag middag var aktien steget knap 15 procent i løbet af dagen, og det er ganske berettiget, hvis man spørger Michael Friis Jørgensen, der er aktieanalytiker hos Alm. Brand Markets.

- Det er en illikvid aktie, og derfor ser man større udsving op og ned, men det er ikke en helt urealistisk udvikling.

- Kurs 240 retfærdiggøres ikke af resultaterne her og nu, men af forventningerne til fremtiden.

- Derfor er det heller ikke længere nogen billig aktie, og der er selvfølgelig også en større risiko i aktien, siger han.

Analytikeren peger på to vigtige grunde til, at Lundbeck på mindre end et døgn er blevet et markant bedre papir, efter at aktiens værdi i forvejen er fordoblet hen over det seneste år.

- Det vigtigste årsag er nok, at man i år nu forventer en driftsindtjening på 1,2 milliarder kroner, hvor markedet havde regnet med et niveau omkring 300 millioner kroner.

- Det er et tegn på, at det går meget stærkere med at få vendt forretningen rundt og omkostningerne ned, end selv de største optimister turde tro på, siger han med henvisning til den spareplan, som administrerende direktør Kåre Schultz iværksatte sidste år.

- Den anden faktor er, at der på sigt er grund til at tro på vækst i omsætningen.

- De nylancerede produkter, som man skal leve af frem mod 2020, når de nuværende patenter udløber, går bedre end forventet.

- Når også kommende håb som Brintellix, Rexulti og de øvrige produkter ser enormt stærke ud, peger det i retning af en højere toplinje fra 2017 og fremefter, siger Michael Friis Jørgensen.

Lundbeck-aktien var mandag en overgang oppe at runde en stigning på 20 procent, men faldt en smule tilbage hen over formiddagen.

/ritzau/