Afsløring: Gule telefonsælgere arbejder uden overenskomst
Det Faglige Hus er med til at undergrave arbejdsforholdene, når de vælger at bruge telefonsælgere uden overenskomst, mener René Knudsen, formand for HK Service i Hovedstaden. Pressefoto
Callcenteret, som sælger medlemsskaber for Det Faglige Hus, har ingen overenskomst. Stor risiko for, at de ansatte presses til ting, man ikke må, siger HK-formand.

Det Faglige Hus, en såkaldt gul fagforening, er kommet i stormvejr på grund af borgerklager over organisationens telefonsælgere, der kontakter folk som aktivt har frabedt sig opkald.

En aktindsigt fra Ugebrevet A4 viser, at Forbrugerombudsmanden modtager markant flere klager over Det Faglige Hus end andre faglige organisationer. Det seneste år har 24 danskere klaget over Det Faglige Hus, mens tre har klaget over Krifa og nul over Danmarks to største forbund HK og 3F. 

Og nu viser det sig, at de ansatte på det callcenter, som Det Faglige Hus bruger, ikke er dækket af overenskomst. Callcenteret hedder SalesPartners Group, og har i øjeblikket ingen overenskomst.

Tvinges til ulovligheder

Det har alvorlige konsekvenser for både de ansatte og branchen som sådan, mener HK:

- Det er ikke lige meget, for det betyder, at vilkårerne i den branche bliver så ringe, at man ikke engang kan holde mindstebetalingen, siger René Knudsen, formand for HK Service i Hovedstaden.

SalesPartner Groups hjemmeside kan man læse, at medarbejdere på fuld tid aflønnes med 15.000 kroner om måneden, samt "en attraktiv bonusordning", så man "som absolut minimum kommer op på 25.000 kroner om måneden". Om det inkluderer pension mv. fremgår ikke.

René Knudsen mener, der kan være en sammenhæng mellem de mange klager over uønskede opkald og den manglende overenskomst:

- Vi oplever, at unge i den branche udsættes for et ledelsesregime, hvor de tvinges til at begå ulovligheder for eksempel ved at ringe til folk, man ikke må. Det er ikke de unges ansvar, men ledernes.

HK-formand: En faglig parasit

Det Faglige Hus har afvist at stille op til et normalt interview, men i et skriftligt svar skriver kommunikationschef Mette Jul:

- Det Faglige Hus udtaler sig aldrig om forhold hos samarbejdspartnere. Vi ser gerne, at alle har overenskomster og helst med os, men der er ikke et lovmæssigt krav om overenskomster på det danske arbejdsmarked. Men uanset om det er fx byggeprojekter eller telemarketing sikrer vi os altid bedst muligt, at de ansatte er omfattet af ordentlige løn- og arbejdsvilkår, der lever op til gældende standarder.

René Knudsen er ikke overrasket over, at netop Det Faglige Hus har valgt et firma uden overenskomst:

- Vi undersøger altid, om der er overenskomstmæssige vilkår, når vi skal løse opgaver, men det Faglige Hus er jo ikke en fagforening. Det er fagforretning – altså en parasit, der spiser den kage, vi andre har bagt.

Når man kontakter SalesPartners Groups afdeling i Roskilde lyder beskeden, at der ikke er overenskomst i firmaet, men bestyrelsesformand og medejer, Michael Shlomo Gabriely Hove, antyder at det måske kan være på vej. Dog ikke med HK:

- Vi har en dialog med Det Faglige Hus om overenskomst, siger Michael Shlomo Gabriely Hove.

LÆS MERE I UGEBREVET A4: KLAGESTORM OVER GULE TELEFONSÆLGERE

via Listen To News