sponsoreret indhold Guldsmedenes kamp mod seriekæderne

Vi har efterhånden længe levet i en tid, hvor alt kan masseproduceres. Der skete en udvikling helt tilbage i industrialiseringen, som især kendetegnedes ved grundlæggelsen af supermarkedet. Disse store enheder kom markant til at mindske mængden af specialister som slagtere, bagere og mejerier.

Den samme udvikling er i dag så omfattende, at små guldsmedeforretninger kæmper for at overleve side om side med de helt store producenter. Store navne som verdenskendte Pandora, Georg Jensen og Pilgrim kan masseproducere sine designs og levere dem globalt. Det foregår på en skala, som er svær at hamle op med for den lokale guldsmed, som har egne fremstillet smykker.

Det er sværere for små guldsmede med en værkstedsbutik, som agerer på et mindre økonomisk niveau, at skabe og beholde en kundekreds i dag. Det skyldes i høj grad nutidens storsælgende masseproduktioner, da disse er i stand til at producere smykker og ure i en stil, som ligner det de små virksomheder producerer. Det er dog generelt i en smykkeproducents økonomiske interesse at fabrikere smykker, som ikke skiller sig for meget ud, da mange forbrugere ønsker en bestemt stil. Denne stil kan let gengives af store serieproducenter, som kan levere smykkerne i meget større kvantitet og til en større kundekreds.

Men de store serieproducenters tilbud om lave priser og procentkampagner slår dog ikke de små guldsmede helt ud af kurs.

De personlige råd er givende

Skønt en selvstændig guldsmed med sin forretning i gågaden ikke har gode muligheder for at producere store mængder smykker, så tilbyder guldsmeden en anden form for service og kvalitet. Tager man ned til sin lokale guldsmed, har man nemlig mulighed for at få personlig rådgivning fra et personale, som har en ekspertise og entusiasme i sit felt. For mange gør det en væsentlig forskel at kunne spørge en rigtig guldsmed til råds, når man køber smykker.

En guldsmed kan vejlede dig i, hvilken smykketype der passer til bestemte anledninger, de kan guide dig igennem valg af metal og ædelstene samt forklare om forskellige symbolikker - og de vil helt givet have egne erfaringer og præferencer at dele ud af. De fleste har nok oplevet, at en sektion med ofte stillede spørgsmål på en serieforhandlers hjemmeside, ikke på samme måde giver fuldendte svar, på de spørgsmål man måtte have.

Derudover er de store smykkekoncerners evne til at masseproducere også med til at gøre dem mindre fleksible i forhold til at producere smykker udenfor normen. Så ønsker du et (forholdvis klassisk) smykke men med et lille tvist, som gør det lidt anderledes, kan en lokal guldsmed udføre dette. Og skønt der er gevinst i at følge moden, så har mange kunsthåndværkere en kreativitet, det er svært at hæmme.

Find et unika og bryd normen

Har man interesse i at finde anderledes smykker, som med garanti er håndlavede, kan man få en god oplevelse af at besøge en guldsmed-forretning. Hos guldsmeden Acmdesign på Frederiksberg, i København, kan du for eksempel komme på besøg i en forretning som sammenlægger salgs- og værkstedslokaler.

Her kan du med egne øjne få indblik i, hvordan en guldsmeds værktøj ser ud, og se hvordan inspiration af naturen kan danne unikt, organisk kunsthåndværk ulig store sælgeres ensartede produkter. Købsoplevelsen samt historien bag dine smykker bliver en anden, når du handler hos en guldsmed, som sætter en ære i sit håndværk.

Ovenstående indhold er sponsoreret

Ovenstående indhold er sponsoreret