Guldbrandsen: Ny forklaring styrker filmen
Selvom en af de afgørende kilder i dokumentarfilmen ?Den hemmelige krig? har ændret sine forklaringer, styrker det kun filmen, mener instruktøren Christoffer Guldbrandsen.

Læs også: Afghanistan-chef skifter forklaring

På dagen hvor DR2 viser den meget omtalte dokumentarfilm ?Den hemmelige krig? har en af de centrale kilder, den tidligere chef for de danske styrker i Afghanistan, ændret forklaring. Men det underminerer ikke filmen. Snarere tværtimod, siger filmens instruktør Christoffer Guldbrandsen.

»Jeg synes, det er godt, han er kommet på banen. Det handler om at få klarhed over, hvad der er sket,« siger Christoffer Guldbrandsen.

Den tidligere chef for de danske styrker i Afghanistan, oberstløjtnant Frank Lissner sår tvivl om et register over 31 tilbageholdte afghanere, som er en del af kernen i striden om danske soldaters eventuelle medansvar for, at de tilbageholdte blev udsat for mishandling af amerikanske soldater.

Frank Lissner sagde torsdag til Jyllands-Posten, at de tilbageholdte slet ikke blev registreret. Det står i skærende kontrast til det, han siger i DR2-filmen. Her fortæller han detaljeret om, hvordan hans soldater tog dna-prøver af fangerne i form af hårtotter. Men det svækker ikke filmen, mener Christoffer Guldbrandsen.

»Hvis de oplysninger, forsvaret er kommet med, er forkerte, er det godt at få det frem. Men det rykker ikke meget ved filmen, for filmen viser, at det er uklart, hvad der er foregået i Afghanistan. Så det uddyber bare den uklarhed, der er foregået, og det styrker desuden filmens fremlægning,« siger filmens instruktør.

Ifølge Jyllands-Posten har Frank Lissner skiftet mening efter at have nærlæst rapporterne fra operationen.

Mener du, det er en plausibel forklaring, at Frank Lissner nu kan huske noget andet?

»Det kan jeg ikke forholde mig til. Jeg ved ikke, hvad han kan eller ikke kan huske,« siger Christoffer Guldbrandsen.