Gul fagformand bekymret for den danske model
Formand for Det Faglige Hus Johnny Nim (tv) og næstformand i LO Morten Skov går i clinch med hinanden. Foto: Det Faglige Hus (tv) og Per Morten Abrahamsen.
DEBAT: I et indlæg i Ugebrevet A4 advarer formanden for Det Faglige Hus, Johnny Nim, mod at mobbe kolleger på arbejdspladsen. Det falder ikke i god jord i EU og i Bruxelles. LO's næstformand Morten Skov siger nej tak til Nims måde at drive forretning på.

Kollektive overenskomster er under pres.

Det mener Johnny Nim, formanden for Det Faglige Hus. I en debat med LO's næstformand Morten Skov skriver Nim, "at den danske model er tålt, men ikke elsket af EU-Kommissionen. Kommissionen er af den klare overbevisning, at fleksible kontrakter skal fremmes på bekostning af de kollektive overenskomster, fordi det efter Kommissionens mening er den bedste måde til at styrke væksten og beskæftigelsen i Europa".

Han pointerer, at han ikke deler "EU's bastante modstand mod kollektive overenskomster".

Morten Skov, peger på, at Det Faglige Hus ikke tager et reelt overenskomst-ansvar. Og at den gule forretningsmodel med organisering på tværs af fag og fokus på en lav pris skaber splid på det danske arbejdsmarked.

"Svaret er mere fællesskab og sammenhold. Ikke en øget konkurrence mellem lønmodtagerne i samme fag og på samme arbejdspladser. Konkurrence mellem lønmodtagerne har aldrig skabt nogle mærkbare resultater eller nogle forbedringer i lønmodtagernes løn- og arbejdsvilkår i Danmark.  Men OK, det har skabt en god forretning for Johnny Nim, " skriver Morten Skov.

LO vil ikke optage Det Faglige Hus

Det argument har Nim ikke meget til overs for. LO vil ikke optage Det Faglige Hus i medlemskredsen. Ergo er det "LO og ikke os, der har valgt, at vores medlemmer skal stå udenfor en eventuel kommende konflikt", skriver Johnny Nim.

Til det skriver Morten Skov, at lige i disse dage sidder forhandlere fra overenskomstbærende fagforeninger og søger at skabe resultater på en baggrund af et stærkt kendskab til faget og fællesskabet på arbejdspladsen.   

"Det er en af LO-fagbevægelsens vigtigste ydelser til vores medlemmer: Gennem overenskomster skaber vi forudsætningerne for at få et bedre arbejdsliv. Og det gælder både nationalt og gennem lokale forhandlinger på arbejdspladsen."

Du kan læse hele debatten her.