Guide: Sådan scorer du caféjobbet
Ifølge en rundringning, som Avisen.dk har foretaget blandt ti caféer i København og Århus, modtager caféerne gennemsnitligt mere end 400 jobansøgninger om året. Antallet kan komme over 1.000 nogle steder.
Colourbox
Det kan være mere end almindeligt svært at lægge beslag på et caféjob. Her får du caféernes egne tips til at komme opad i jobbunken.

Det styrtregner med ansøgninger på caféerne. Særligt omkring studiestart, viser en rundringning til ti caféer i København og Århus.

Avisen.dk har bedt caféerne fortælle, hvad de lægger vægt på. Her er et destillat af deres visdom. Det kan give dig en fordel, hvis du vil lande et lønnet caféjob.



Kender du nogen, så brug dem!

Mange steder ansætter man på anbefaling af de personer, der allerede arbejder i caféen.

Så hvis du kender nogen, der arbejder i en café, er det sandsynligvis umagen værd at spørge, hvordan man bliver ansat hos dem, og bede dem lægge et godt ord ind for dig.

Tag kontakt

Det kan være en fordel at gøre opmærksom på, at man søger jobbet over for den, der er ansvarlig for ansættelser. Det er sandsynligvis bestyreren eller ejeren.

På flere af de caféer, som Avisen.dk har været i kontakt med, oplyser man, at du har en bedre chance for at skille dig ud af bunken, hvis de allerede har mødt dig personligt.

Det taler i øvrigt for, at du sætter et billede på ansøgningen.

Ansøgningen …

Du skal naturligvis aflevere en ansøgning, men her er der er par faldgrupper, du bør undgå, og nogle ting, du bør have med, lyder det fra caféerne.

Din ansøgning skal stiles til caféen. Og det er en god ide, hvis caféerne får det indtryk, at du har skrevet ansøgning specifikt til dem. Undgå, at caféerne får det indtryk, at du har masseproduceret din ansøgning.

Altså: lav en standardansøgning, hvor du bytter lidt ud i indledningen, for du skal sende mange ansøgninger ud, hvis du vil have en reel chance.

Hvis du har erfaring hopper du frem i køen. Sørg for at få det med.

… lidt mere om ansøgningen

De fleste caféer lægger vægt på, at du er udadvendt, fordi jobbet indebær kundekontakt. Hvis du synes, at det er smaaadder sjooovt at møde nye mennesker, er det nok en god ide, at få det flettet ind.

Giv også læseren et indtryk af din personlighed – hvad laver du i fritiden, og om du er studerende.

På flere caféer tænker man over, hvordan man sammensætter en god personalegruppe, der kan have det sjovt sammen. Sørg derfor for at give dem noget, som ville være fedt at have med i enhver personalegruppe. Det kan jo være, at du gerne vil stå for firmafesten eller noget andet.

Caféerne vil gerne vide, hvor længe du regner med at have jobbet. Derfor scorer du point, hvis du har tænkt dig at have det i længere tid – eksempelvis i de syv år du du planlægger at studere teologi.

Hold din ansøgning kort, råder caféerne. De får så mange, at de ikke orker lange afhandlinger. Alt skal kunne stå på et A4-ark.

Giv ikke op

Du skal ikke skamme dig over at lægge din ansøgning det samme sted flere gange. Og det kan i øvrigt være nødvendigt, når der er mange om buddet.

Bestyrer af Cafe Norden, Charlotte Hovmøller, udlægger det således:

”Kom igen og vær vedholdende. Hvis man ser, at en person søger flere gange, tænker man, at det virkelig er en, der vil være hos os. Mit råd er: Don’t give up!”