Guide: Pimp dit skrivebord med feng shui
Du skal have universets energier til at støtte dig - ikke modarbejde dig - fastslår feng shui-ekspert. Foto: Colourbox
Sådan gør du din arbejdsplads ergonomisk, æstetisk og kosmisk velfungerende

Papirerne sejler, og kaffekoppen fra i fredags har efterladt mærker på bordpladen. De danske skriveborde flyder ofte lige så meget som en teenagedrengs værelse, og det er skidt, for et dårligt indrettet skrivebord går ud over din arbejdsindsats.

Heldigvis er der hjælp at hente, for med arbejdsmiljøloven, designteorier og ikke mindst universitets energistrømme i hånden, kan du indrette skrivebordet, så arbejdsdagen bliver både sundere, gladere og mere effektiv - læs her hvordan.

Den fornuftige indretning

"Det første, du skal tænke på, er ergonomien," lyder det bedste råd fra arbejdsmiljørådgiver Søren Jakobsen fra rådgiverfirmaet Aa Danmark.

"Det mest udbredte problem er museskader. Irriterer musen, eller giver den smerter, så har man ifølge loven krav på at få den udskiftet med ergonomisk sikret mus," siger han.

Tjek også højden på kontorstolen. Du skal ikke kunne mærke spændinger i knæhaserne. Hvis dine ben ofte begynder at sove, er det et tegn på, din stol er indstillet i forkert højde.

Pas på gipsen

- Akustikken er utrolig vigtig for arbejdsgangen, men er ofte svær at gøre noget ved for den enkelte medarbejder. Derfor handler det i høj grad om arbejdskulturen. Før an med et godt eksempel, og vær ikke støjende. Anskaf eventuelt en skærmvæg, der dæmper lydene omkring dig.

Se ikke ind i lyset

- Belysningen betyder mere, end vi tror. Der skal være tilstrækkeligt med lys, men det må ikke blænde. Sæt et spejl dér, hvor du typisk læser - for eksempel foran computerskærmen. Hvis du i spejlet kan se direkte ind i en lyskilde, er der blænding.

- Sørg også for, at loftlamperne har skærme, som sender lyset op i loftet, og at din kontorlampe ikke sender lyset direkte mod dig.

Kig på termometeret

- Hold temperaturen på mellem 21 og 23 grader. Reglerne siger ikke lavere end 18 grader og under 25 grader. Ved de de temperaturer begynder man få koncentrationsbesvær.

Loven beskytter dig

- Arbejdsmiljøloven dækker godt med lovregulering på de fleste områder. Alle virksomheder på over 10 ansatte skal have en sikkerhedsansvarlig, som du altid kan tage kontakt til. Ellers kan du ringe til Arbejdstilsynet for at høre, hvad du har krav på.

Den æstetiske indretning

"Indretningen af arbejdspladsen har uden tvivl stor betydning for motivation og effektivitet. Smukke og inspirerende omgivelser påvirker humøret, optimismen og den generelle arbejdsindsats. Det modsatte gør sig gældende i kedelige og trøstesløse rammer," siger boligstylist Janne Lützhøft.

Find den hjemlige atmosfære
- Generelt handler det om at gøre arbejdspladsen personlig og indbydende - det er dagens bedste timer, du tilbringer der. Brug blomster og kulørte fyrfadsstager på skrivebordet og reolen til at tilføje hjemlig atmosfære.

Brug fotos og citater

Anskaf dig en opslagstavle eller skærmvæg, hvis du ikke har en. Her kan du hænge billeder af venner og familie, lige som sjove citater er med til at gøre arbejdspladsen personlig og derfor behagelig.

Kulørte akrylbokse
- Få fat i nogle kulørte akrylbokse. De er smukke og praktiske og kan for eksempel bruges til kontorgrej. Det er generelt vigtigt, at man får indflydelse på sine omgivelser: farver, stil og materialer af lokale og inventar.

Den kosmiske indretning

"Feng shui er boligindretning efter ki, som er universets energi," oplyser feng shui-indretter Tinamaria Jensen:

"Du skal have universets energier til at støtte dig - ikke modarbejde dig. Ki bevæger sig som en vind, så feng shui-indretning handler om at finde placeringer, der udnytter energiens retning. Hvis du sidder i en gunstig retning, får du et bedre flow i arbejdet, men hvis den er ugunstig, glider arbejdet ikke, inspirationen udebliver, og motivationen forsvinder."

Ifølge feng shui bør arbejdspladsen inddeles i en række felter, der relaterer til forskellige livsområder som karriere, kærlighed og rigdom, forklarer Tinamaria Jensen.

- Hvad enten du skal indrette et skrivebord, kontor eller hus, bør du inddele området i felter efter kompasretningerne. Du kan for eksempel sætte et billede af familien i det østlige felt, som er familiefeltet, eller en stak mønter mod sydøst, som er rigdomsfeltet.

Det er desuden helt afgørende, hvilken retning dit skrivebord vender. Ifølge feng shui skal man sidde vendt mod en bestemt kompasretning, alt efter fødselsåret - naturligvis for at udnytte ki bedst muligt.

Se her, hvilken retning dit skrivebord skal vende.

De ni felter, du på feng shui-manér bør indrette efter, er:

Nordvest: Socialt liv
Nord: Karriere
Nordøst: Kultur og visdom

Vest: Børn og kreativitet

Sydvest: Kærlighed og parforhold
Syd: Berømmelse og anerkendelse
Sydøst: Rigdom

Øst: Familie og helbred

Centrum: Placér særligt vigtige genstande her.