Det er altid en stor udfordring at holde vægten og blodsukkeret stabilt i løbet af julesæsonen. Med julefrokoster, julehygge og kagebagning er det svært at holde fingrene fra de lækre sager, vi plejer at gnaske på i løbet af julen.
Her er julemaden, der slanker. Læs mere på q.dk
Men det behøver faktisk ikke at være så svært at holde den slanke linje blandt klejner, juleøl, flæskesteg og æbleskiver.
- Når det kommer til julefrokoster, er det faktisk meget let. Man kan skære fedtet af flæskesteg og and, og ellers handler det om at droppe rugbrødet og i stedet gå efter pålægget. Spis eksempelvis rejer og krebsehaler, æg med mayonnaise og mørbradbøf med løg. Gå efter salaterne, og er der ikke noget på buffeten, så snup lidt pyntegrønt fra de andre retter, lyder rådene fra Anne Seidelin, der er sygeplejerske, blogger og kostvejleder med egen klinik.
Hun peger også på, at man skal droppe at drikke øl – og i stedet holde sig til at drikke en enkelt snaps, som gerne må bides over i flere omgange.
Vil du undgå at overspise i julen, skal du have en stressfri jul. Læs på Femina.dk hvordan.
Lav en strategi og nyd maden
Ifølge Anne Seidelin er det vigtigt at lave en strategi for, hvad man vil spise i løbet af december og hvordan man vil undgå den fede mad.
- Det går jo ikke at proppe sig med mad bestående af stivelse, sukker og fedt til alle julearrangementer. Det får dit blodsukker til at gå amok, og du har brug for mere og mere af det. Gør det, at du udvælger et særligt godt arrangement i løbet af en uge, hvor du for eksempel gerne må spise tre æbleskiver eller andet, du kunne blive fristet af. Gå efter de arrangementer, hvor det er hjemmebagte kager, hjemmelavet mad eller andet kvalitetsmad. Og sørg så for at nyde det fuldt ud og uden dårlig samvittighed, siger Anne Seidelin.
Hun mener, at når man først har udvalgt et enkelt arrangement, kan man også i højere grad se frem til det og nyde det.
Til de andre julearrangementer, hvor du skal holde dig fra æbleskiver og jødekager, kan du eventuelt have en nødhjælpspakke i tasken med nødder og/eller rosiner, så man har mulighed for at undgå de fedende fælder.
- Det handler om, at du får lidt af det søde uden, at du vækker sukkerreceptorerne i hjernen. For når de først er vækket, vil de have mere og mere, slutter Anne Seidelin.
Af Mia Qvist Scheelsbeck, FEMINA, Aller Media