Michelin-stjernen: Den ultimative anerkendelse for en restaurant. Har man fået den eftertragtede stjerne, er man lukket ind i inderkredsen og blevet en del af en lille gruppe eksklusive restauranter verden over.
Men er det ikke hundedyrt og kun noget for rige forretningsmænd og gourmet-feinschmekere? Både ja og nej.
Ja, det er dyrt, men ikke dyrere, end at du kan spare op til en middag.
Avisen.dk har gennemgået menukortene hos de 12 københavnske restauranter, som tirsdag fik tildelt Michelin-stjernen, og fundet den billigste menu. Ud af de 12 restauranter er Noma den eneste, der har to stjerner. Tre stjerner er det højeste.
Kok: Kan betyde liv eller død
Inden vi går til prisoversigten, har Avisen.dk fået den anerkendte og tidligere tv-kok Hans Beck Thomsen til at give sin vurdering af, hvor vigtige stjernerne kan være for en restaurant.
"Det kan betyde liv eller død for en restaurant," siger han: "Det betyder vanvittig meget, at man er registreret i den guide."
Hans Beck Thomsen forklarer, at det kræver en helt ekstraordinær indsats bare at få en enkelt stjerne.
"Et-stjernede restauranter kæmper ofte en hårdere kamp for at beholde deres stjerne. De er mere innovative og eksperimenterer meget. Hvis man ser på El Bulli og The Fat Duck, (begge tre-stjernede. El Bulli er netop lukket, red.), så har de jo ikke lavet om på retterne i årevis," siger Hans Beck Thomsen:
"På en et-stjernet restaurant kan man virkelig blive positivt overrasket."
På spørgsmålet om, hvilken dansk stjernerestaurant Hans Beck Thomsen vil anbefale, svarer han: Nimb Herman i Tivoli.
"Her laver man sønderjysk mad med en fri fortolkning," siger han og forklarer, at traditionelle retter som stegt flæsk med persillesovs præsenteres i nye udgaver.
Nimb eller Noma?
Er Nimb Herman noget for dig, kan du få mad og vin for 1490 kroner.
Vi har efter bedste evne forsøgt at sammenligne menuerne, så det er de billigste, som optræder.
Den samlede pris er med mad og vinmenu i alt.
Restaurant AOC: 1100 kroner. Fire retter (mad 550, vin 550)
Kokkeriet: 1200 kroner. Fem retter (mad 600, vin 600)
MR: 1200 kroner. Fire retter (mad 600, vin 600)
Søllerød Kro: 1300 kroner. Fem retter (mad 650, vin 650)
The Paul: 1400 kroner. Fire retter (mad 700, vin 700)
Kiin Kiin: 1450 kroner. 11 retter (mad 775, vin 675)
Era Ora: 1450 kroner. Fire retter (650 mad, vin 800 kroner)
Nimb Herman: 1490 kroner. Fire retter (mad 745, vin 745)
Formel B: 1800 kroner. Seks retter (mad 900, vin 900)
Noma: 1890 kroner. Syv retter (mad, 995, vin 895)
De sidste to restauranter har ikke oplyst prisen på vinmenuer på deres hjemmeside. Vi nøjes dermed kun at oplyse prisen på maden.
Paustian v. Bo Bech: 800 kroner.
Kong Hans Kælder: 920 kroner. Tre retter (a la carte)
Stjernerne i Guide Michelin uddeles af inspektører, der turnerer rundt og uanmeldt besøger restauranter.
Der tildeles mellem én og tre stjerner. I Danmark er det kun Noma, der kan bryste sig af to stjerner. Resten har én stjerne.
Én stjerne gives for en god restaurant i sin kategori. To stjerner gives for det rigtigt gode køkken, som er værd at køre en omvej efter, mens tre stjerner gives for ekstraordinær køkkenkunst, som er værd at rejse efter.