I efteråret bliver det tilladt at forsøgsfiske efter søpølser i Grønland.
Det fremgår af en meddelelse på hjemmesiden for det grønlandske fiskeriministerium, Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst.
Man vil undersøge, om "fiskeriet vil kunne beskæftige arbejdskraft på fiskefabrikker i vintermånederne, hvilket generelt er lavsæsonen for kystnært fiskeri".
- Dermed kunne fiskeriet efter søpølser potentielt skabe nye muligheder for det kystnære fiskeri, lyder det fra myndigheden.
Generelt bruges forsøgsfiskeri til at indsamle mere viden om det grønlandske farvand og undersøge potentialet for nye kommercielle fiskerier.
Der oprettes hvert år en række forsøgsfiskerier i Grønland.
En søpølse er et hvirvelløst havdyr med en op til en meter lang, pølseformet krop.
Ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq.AG har søpølser vist sig som en værdifuld eksportvare til asiatiske markeder.
Det er muligt at ansøge om at deltage i forsøgsfiskeriet frem til 27. juli. Selve forsøgsfiskeriet gælder frem til årsskiftet.
Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst har tilladt en fangstmængde på 800 ton fordelt på fire områder.
Man fanger søpølser via bundskrab. Det er en slags stiv konstruktion, der trækkes over havbunden. Det bruges også i kommercielt kammuslingefiskeri.
Fiskerivirksomheden Royal Greenland har haft gode erfaringer med søpølsefiskeri i Canada.
Til Sermitsiaq.AG har administrerende direktør Susanne Arfelt Rajamand sagt, at farvandene omkring Grønland er "optimale for søpølser af høj kvalitet".
- Nye arter giver mulighed for at sikre vækst i Grønland. Samtidig giver det mulighed for at drive vores fabrikker mere effektivt, da en række af de nye arter kan fiskes, når fabrikkerne ikke udnyttes til maksimal kapacitet, fortalte direktøren tilbage i december.
Søpølse kan tilberedes på mange forskellige måder. Blandt andet braiseret, kogt og stegt, i supper og i gryderetter.
Ifølge erhvervsmediet Business Insider kan søpølse koste op mod 3000 dollar - 20.500 danske kroner - per kilo.
/ritzau/