Grise får dyrevelfærd med IT

Sensorer, kameraer og særlige chips skal sikre smågrise og slagtesvin bedre dyrevelfærd i de danske stalde.
PigIT er navnet på forskningsprojektet, der skal forhindre at fremtidens produktionssvin eksempelvis bliver mast ihjel eller får liggesår.
PigIT er navnet på forskningsprojektet, der skal forhindre at fremtidens produktionssvin eksempelvis bliver mast ihjel eller får liggesår. Foto: Colourbox

Den teknologiske tidsalder er ikke noget, som kun skal komme os mennesker til gode i form af computere og smart phones.

Fremover skal avancerede it også overvåge smågrise og slagtesvin i håb om, at det kan sikre bedre levevilkår, og produktiviteten i landets stalde kan forbedres.

Der bliver tale om, at sensorer, kameraer og særlige chip som led i det nye forskningsprojekt, PigIT, alarmere bondemanden, når der sker afvigelser i grissebassernes velbefindende og vækst.

Resultaterne skal herefter være med til at sikre, at landmændene i fremtiden kan undgå de dårlige levevilkår for prokutionssvinene, hvilket der i de senere år har skabt massevis af skandaler og medieomtale.

"Projektet ønsker både at imødekomme de stigende krav til produktivitet i landbrugserhvervet og samtidig forbedre dyrenes trivsel i produktionen," forklarer professor Anders Ringgaard Kristensen fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet i en pressemeddelelse.

Forskningsprojektet har i dag fået godt 20 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd, og det vil blive udført i samarbejde med andre førende eksperter i husdyrvelfærd fra blandt andet Århus Universitet og Landbrug og Fødevarer, Videncenter for Svineproduktion.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.