Grise får dyrevelfærd med IT
PigIT er navnet på forskningsprojektet, der skal forhindre at fremtidens produktionssvin eksempelvis bliver mast ihjel eller får liggesår. Foto: Colourbox
Sensorer, kameraer og særlige chips skal sikre smågrise og slagtesvin bedre dyrevelfærd i de danske stalde.

Den teknologiske tidsalder er ikke noget, som kun skal komme os mennesker til gode i form af computere og smart phones.

Fremover skal avancerede it også overvåge smågrise og slagtesvin i håb om, at det kan sikre bedre levevilkår, og produktiviteten i landets stalde kan forbedres.

Der bliver tale om, at sensorer, kameraer og særlige chip som led i det nye forskningsprojekt, PigIT, alarmere bondemanden, når der sker afvigelser i grissebassernes velbefindende og vækst.

Resultaterne skal herefter være med til at sikre, at landmændene i fremtiden kan undgå de dårlige levevilkår for prokutionssvinene, hvilket der i de senere år har skabt massevis af skandaler og medieomtale.

"Projektet ønsker både at imødekomme de stigende krav til produktivitet i landbrugserhvervet og samtidig forbedre dyrenes trivsel i produktionen," forklarer professor Anders Ringgaard Kristensen fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet i en pressemeddelelse.

Forskningsprojektet har i dag fået godt 20 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd, og det vil blive udført i samarbejde med andre førende eksperter i husdyrvelfærd fra blandt andet Århus Universitet og Landbrug og Fødevarer, Videncenter for Svineproduktion.