Duften af grill og et køligt glas vin. Så er der dømt sommerstemning på terrassen.
Hvis du mangler inspiration til at parre sommermaden med smagfulde rød- eller hvidvine, får du her inspiration til, hvad der går godt i spænd.
Men først og fremmest skal du have styr på temperaturen, fastslår Mia Søndergaard, der er tjenerfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen
Mange har nemlig tendens til at servere hvidvinen alt for kold og rødvinen for varm.
Så skru en smule op for temperaturen for at få den bedste oplevelse med hvidvinen - og giv rødvinen en tur på køl, inden den serveres.
- Skal vinen have luft inden servering, kan man dekantere den - altså hælde den over på karaffel og lade den ilte, tilføjer Mia Søndergaard.
1) Stegt kylling
Hvis der er stegt kylling med citron og timian på menuen serveret med syltet agurkesalat, så er det en god idé at parre retten med en hvidvin med høj syre.
Det fortæller sommelier Julie Brink Færch, som underviser på Dansk Sommelier Uddannelse. Hun foreslår, at du går efter druen sauvignon blanc.
- Det er en aromatisk drue med høj syre og et meget blomstret og næsten parfumeret udtryk, som ville gå godt til timian og agurkesalaten, siger hun.
2) Grillet okse-ribeye
Serverer du en grillet okse-ribeye med kryddersmør og majs, så kan du med fordel åbne nogle røde dråber.
- Til okse er der ofte brug for rødvin. Oksen indbyder med sin grillskorpe samt mængden af protein til en vin med tannin samt noget sødme, forklarer Julie Brink Færch.
Det kunne være en sydamerikansk cabernet sauvignon eller australsk shiraz, foreslår hun.
3) Dampet laks
Skal tallerkenerne fyldes med dampet laks, nye kartofler og smørstegte asparges, så kan du fint finde hvidvinen frem.
- Her kunne en smørret og cremet chardonnay være et dejligt match. Måske Meursault fra Bourgogne, eller - hvis man er mere til lidt kraftige basser - en Sonoma chardonnay, siger Julie Brink Færch.
Hun forklarer, at teksturen i chardonnay går godt til laksen, og at vinens fad harmonerer godt med smørret og kartoflerne.
4) Grillede grøntsagsspyd
Fylder du træspyd med løg, aubergine, peberfrugt og halloumi-ost, før de ryger på grillen, så kan du også snildt åbne en hvidvin.
- Løg, peberfrugt og aubergine får alle en sødlig tone ved grill, så her kunne en lettere hvidvin med let restsødme være et super bud, siger Julie Brink Færch og foreslår:
- For eksempel riesling spätlese fra Mosel-området i Tyskland. Sødlig og liflig med høj syre og super friskhed.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS