Greenpeace-GPS må bruges som bevis

Greenpeace jubler. Deres gps-materiale kan bruges i sagerne mod de i alt 10 fiskere, der står tiltalt for at fiske ulovligt.
Kattegattorsken har det svært.
Kattegattorsken har det svært. Foto: www.colourbox.com

Retten i Helsingør afgjorde i dag, at de gps'er, som Greenpeace sidste år placerede på fiskerkuttere i farvandet ud for Gilleleje, må bruges som bevismateriale i sagen mod i alt 10 fiskere.

Der har tidligere været tvivl om, hvorvidt bevismaterialet var tilvejebragt på ulovlig vis.

Anklageren mente, at gps'erne kun var anbragt på fiskekutterne, og at der ikke var tale om indbrud, mens forsvareren for den fiskeskipper, der var i retten i dag, mente, at beviserne var indsamlet på ulovlig vis. Det skriver DR.

Dommeren afgjorde altså, at bevismaterialet måtte bruges, og hos Greenpeace er man tilfredse med afgørelsen.

"Vi er meget glade for denne afgørelse, fordi vi synes, at det er en alvorlig forbrydelse, som der er blevet begået. Fiskerne har tjent store summer penge på at fiske ulovligt. Derfor er vi glade for, at dommeren målte de to handlinger op mod hinanden," siger Hanne Lyng Winter havbiolog ved Greenpeace til Newspaq.

Fiskerens forsvarer overvejer stadig, om han vil anke dommen. De 10 fiskere står tiltalt for at have begået omfattende fiskeri i fredet farvand, hvor Kattegattorsken yngler. I dagens sag er det kun Greenpeace bevismateriale, som bruges, i de andre ni sager er der også materiale fra myndighederne.

Fiskerne risikerer store bøder og konfiskering af kontantbeløb.

Sidste år i august kom det frem, at Greenpeace havde placeret nogle GPS sendere på nogle fiskerifartøjer fra Gilleleje som kunne vise omfattende fiskeri i et fredet farvand. Det er her den truede kattegattorsk yngler. Havbiologer har i årevis råbt vagt i gevær i forhold til den art, som har en meget lille bestanddel i Danmark.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.