Greenpeace: Der er en tidsel i energiplanen
Træ til biobrændsel er en rigtig dårlig idé, siger Greenpeace om regeringens nye energiudspil. Foto: Colourbox.dk
Mellemfolkeligt Samvirke og Greenpeace roser regeringens energiplan, men brokker sig begge over biobrændsel.

Miljøaktivister og hjælpearbejdere glæder sig over regeringens nye energiplan. Men noget stikker ud.

"Der er en tidsel, som skal fjernes fra regeringens buket i dag, og det er brugen af første generations bioethanol og biodisel til opfyldelse af EU- målet i transportsektoren om ti procent vedvarende energi i 2020. For det er ganske enkelt ikke et bæredygtigt alternativ til benzin og diesel," siger klima- og energimedarbejder Tarjei Haaland i Greenpeace.

Socialdemokraterne, De Radikale og SF vil reducere 40 procent af klimagasserne i 2020. En del af målet skal komme ved at bruge træ og halm. De såkaldte biobrændstoffer.

Andre EU-lande har nogenlunde samme mål som Danmark omkring biobrændstoffer, og samlet set er de årsag til manglende fødevare på verdensplan, mener Mellemfolkeligt Samvirke. De er - ligesom Greenpeace - kede af, at regeringen nu satser på førstegenerations biobrændsel på kort sigt, selvom de har anerkendt problemerne forbundet med det.

"Satsningen på førstegenerations biobrændstoffer duer ikke ud fra et globalt perspektiv, hvis vi vil bekæmpe sult. Her må den danske regering gå foran og råbe de andre europæiske lande op," siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

I regeringsgrundlaget står der også, at 50 procent strøm i traditionelt elforbrug skal komme fra vind 2020. Kul skal ud i senest i 2030, og i 2050 skal det samlede energiforbrug komme fra 100 procent vedvarende energi.