Greenpeace-aktivister risikerer hårde straffe

11 aktivister skal i dag i retten og risikerer meget hårde straffe for en fredelig aktion under klimatopmødet i 2009.
Aktivister gør sig klar til COP15-aktion, hvor de fik lusket sig ind til dronningens gallamiddag for verdens statsledere.
Aktivister gør sig klar til COP15-aktion, hvor de fik lusket sig ind til dronningens gallamiddag for verdens statsledere. Foto: Bas Beentjes/Greenpeace

"Politikere taler, ledere handler"

Det var sloganet, da tre klimaaktivister fra Greenpeace fik snydt sig ind til dronningens afsluttende middag for verdens statsledere under COP15. Aktivisterne blev anholdt og i dag skal de i Københavns Byret, hvor de risikerer hårde straffe. Sammen med dem sidder otte andre aktivister fra aktionen også på anklagebænken.

Det er en gammel enevældelov, der kan betyde en ekstra hård omgang for Greenpeace-aktivisterne. Justisministeren har nemlig tiltalt de elleve for majestætsfornærmelse.

"Dronningen var ikke i nærheden af aktivisterne. Aktionene handlede udelukkende om at nå frem til verdenslederne," siger Henrik Pedersen, kampagnechef for Greenpeace i Danmark, til Newspaq.

Alligevel kan de risikere hård bødestraf og op til to års fængsel. Det skræmmer dog ikke Greenpeace.

"At man fra regeringens side prøver at skrive en dronninge-paragraf af for at få maximeret straffen, det er vi meget trygge ved, at dommeren kan vurdere, om det er proportionalt i den her sag," siger Henrik Pedersen.

Aktionen gik ud på, at aktivisterne iklædte sig fint tøj og lejede flotte biler. Så blev de pænt lukket ind til buffeten af dronningens lækre mad - og til buffeten af alverdens statsledere.

Her hev de skilte frem, hvor sloganet "Politicians talk, Leaders act" var påtrykt. De ville gøre statslederne opmærksomme på, ar de med COP15 havde en enestående mulighed for rent faktisk at ændre på tingene, fortæller Henrik Pedersen.

"Alle aktivisterne står hundrede procent bag aktionen og har sagt ja til, alt der foregik. Men folk blev jo guidet pænt ind til banketten, så på den måde var det ikke svært at komme til," siger han.

I dag er første dag af retssagen, der forventes afsluttet i august.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.